ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

«Μπάτσοι και ΠΑΕ μαζί, βάλαν τ' αδέρφια φυλακή!»

Αμοιβαία δυσαρέσκεια μεταξύ Ιβάν Σαββίδη και οργανωμένων οπαδών στην Τούμπα

Του Κ. Πετρωτού

Την περασμένη Κυριακή, στα κάγκελα της Θύρας 4 στην Τούμπα, ανέβηκε ένα πανό που ανέδειξε το χάσμα το οποίο υπάρχει στις σχέσεις της ΠΑΕ με τους οργανωμένους.
«Μπάτσοι και ΠΑΕ μαζί, βάλαν τα αδέρφια φυλακή» έγραφαν χαρακτηριστικά. Κι αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως αυτή η προσέγγιση αποτελούσε πρώτα απ” όλα μομφή για παράγοντες με θητεία και σε προηγούμενες διοικήσεις του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Ωστόσο, κρύβει και δυσαρέσκεια για την ώς τώρα στάση του νέου μεγαλομετόχου Ιβάν Σαββίδη απέναντι στον.. οργανωμένο κόσμο του «δικεφάλου», μερίδα του οποίου πίεσε τον ερασιτέχνη το περασμένο καλοκαίρι για να πάει η ΠΑΕ στα χέρια του.
Πώς, όμως, έπειτα από λίγους μήνες ομαλής συμβίωσης, ο Σαββίδης και τα μέλη των συνδέσμων έφθασαν στο σημείο να έχουν τριβές στη σχέση τους; Και ποιες προσπάθειες γίνονται για να πέσουν γέφυρες το τελευταίο διάστημα;
Η διάσταση απόψεων και φιλοσοφίας γύρω από το τι σημαίνει υποστήριξη στην ομάδα φάνηκε με το «καλημέρα», στο περιβόητο παιχνίδι της Τούμπας με αντίπαλο την Ραπίντ Βιέννης. Τα σοβαρά επεισόδια μέσα και έξω από το γήπεδο που είχαν δημιουργηθεί πριν από την έναρξη του ματς, αποτέλεσαν για τον Σαββίδη την πρώτη σοβαρή αφορμή για να επιπλήξει τη μερίδα των θερμόαιμων οπαδών του ΠΑΟΚ που συμμετείχαν.
«Τα επεισόδια που προηγήθηκαν της έναρξης του αγώνα δεν αρμόζουν στη μεγάλη ιστορία του ΠΑΟΚ. Ελπίζω από εδώ και πέρα οι φίλαθλοί μας να αφοσιωθούν αποκλειστικά στη στήριξη και στη συμπαράσταση της ομάδας», είχε αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του λίγο μετά τη λήξη του αγώνα, την ώρα που από μεγάλη μερίδα οπαδών το «ντου» στον αγωνιστικό χώρο χρεωνόταν στις προκλήσεις με τις φονικές φωτοβολίδες των Αυστριακών, αλλά και στους λάθους χειρισμούς της Αστυνομίας.
Η δυσφορία του Ιβάν Σαββίδη συνοδεύτηκε και από συγκεκριμένες πράξεις. Λίγες μέρες μετά το παιχνίδι, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συζήτησε διεξοδικά με τα μέλη τής τότε διοίκησης για το θέμα. Πήρε την απόφαση να φέρει στην Τούμπα ως σύμβουλο ασφαλείας τον ταξίαρχο εν αποστρατεία της Αστυνομίας, Ηλία Γεροντίδη. Ο τελευταίος πρότεινε να τοποθετηθεί προστατευτικό δίχτυ στις θύρες των οργανωμένων, ενώ η αρχική εισήγηση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ ήταν να μπει πλεξιγκλάς.
Παράλληλα, εγκατέλειψε το μοντέλο που ακολουθούσαν οι διοικήσεις Ζαγοράκη – Βρύζα, το οποίο πρόβλεπε την παρουσία συνδεσμιτών στις δυνάμεις σεκιούριτι της Τούμπας.
Στην ποδοσφαιρική κουλτούρα του Ιβάν δεν χωρούσαν οποιασδήποτε μορφής εντάσεις από οπαδούς. Τη φιλοσοφία του, μάλιστα, είχαν τη δυνατότητα να την αντιληφθούν όσοι βρέθηκαν στο Παλατάκι, στη μάζωξη που έκανε με τους οπαδούς στα μέσα Οκτώβρη. «Εάν οι ενέργειες των οπαδών έχουν σκοπό να ενισχύσουν τις θέσεις του ΠΑΟΚ, θα κάνω το παν ώστε να μας σέβονται σε κάθε σημείο. Δεν θα υπάρχει κανένα κελί που θα χωράει ΠΑΟΚτσή. Εάν όμως οι ενέργειες καταστρέφουν την οικογένεια του ΠΑΟΚ, η θέση τους είναι μάλλον στο κελί. Είμαστε ήδη αρκετά παθιασμένοι και δεν χρειάζεται αυτό το πάθος να το ενισχύουμε υπέρμετρα. Τον οπαδό του ΠΑΟΚ πρέπει να τον σέβονται. Οχι να τον φοβούνται. Υπάρχει κόσμος που φοβάται να πάει στο γήπεδο, επειδή λέει ότι μονίμως πλακώνονται. Γιατί;»
Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, πάντως, επέμεινε από την αρχή στην έλλειψη οργάνωσης της ΠΑΕ στο θέμα των οπαδών. Θεωρούσε αδιανόητο να μην μπορεί ο επίσημος ΠΑΟΚ να «κοντρολάρει» τη συμπεριφορά των οπαδών του. Σε συζητήσεις που είχε με τον Ζήση Βρύζα και τους συνεργάτες του έφερνε ως παράδειγμα το δικό του εγχείρημα, τα ταξίδια των Ελλήνων Ποντίων που οργάνωσε στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα για προσκύνημα, χωρίς να συμβεί το παραμικρό αρνητικό.
Ο 53χρονος επιχειρηματίας τους εξήγησε με ποιο τρόπο οργανώθηκε η μετακίνηση 2.000 και 3.000 Ποντίων ακόμη και με πλοία από το Σότσι της Ρωσίας, σε σημείο που οι τουρκικές αρχές δέχθηκαν πριν από δύο χρόνια να λειτουργήσει πάλι η Παναγία Σουμελά τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου, παρουσία 4.500 Ελλήνων.
Χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και ελικόπτερα, μοιράστηκαν φυλλάδια και εξηγήθηκε στον κόσμο τι πρέπει να κάνει για να μην προκαλέσει τους Τούρκους και δημιουργηθεί πρόβλημα. «Με σωστή οργάνωση όλα μπορούν να γίνουν», επιμένει ο Ιβάν Σαββίδης. Γι” αυτό και στη νέα διοίκηση Πρωτοδικείου που όρισε, έχει χρεώσει το κομμάτι των σχέσεων με τους οπαδούς σε δύο στελέχη: τον Παναγιώτη Ποικιλίδη και τον Σπύρο Μηλιωρίδη.


-Eφημερίδα των Συντακτών 19/01/2013