ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ο μικρός Λάβκραφτ σπάει πλάκα

Ενα διαδικτυακό στριπάκι που χάλασε κόσμο με το πανέξυπνο μαύρο χιούμορ του

Ενα σωρό χαρακτηρισμούς μπορεί κάποιος να προσάψει στον Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, αλλά «βαρετό» ή «αδιάφορο» αποκλείεται να τον πει.
Τόσο ερεθιστικό είναι το έργο του, τόσο απογειωμένη η φαντασία του, τόσο φευγάτη η γραφίδα του. Από χιούμορ βέβαια, η μπίλια στέκεται στο ζερό. Δεν το 'χε ο μακαρίτης, δεν πέρναγε ούτε από πλάι του. Εξ ου και ανέλαβαν οι σύγχρονοι σκιτσογράφοι να το προσθέσουν, σε άφθονες δόσεις. Την αρχή έκανε ως γνωστόν ο δικός μας Γιώργος Τσούκης με τον αξέχαστο «Μικρό Κθούλου» (Γιώργο, ανάστησέ τον, μας έλειψε!) και τώρα έρχονται οι Jose Oliver (σενάριο) και Bartolo Torres (σχέδιο) να συμπληρώσουν το στόρι με τον «Μικρό Λάβκραφτ».
Ο οποίος «Μικρός Λάβκραφτ» είναι ένα στριπάκι διαδικτυακό, που χαλάει κόσμο στο Ιντερνετ και κυκλοφορεί πλέον σε άλμπουμ (η αξιόπιστη μετάφραση ανήκει στον Βασίλη Μπαμπούρη) από τις εκδόσεις «Οξύ». Και γιατί χάλασε κόσμο παρακαλώ; Πρώτον, διότι το..δίδυμο των Oliver και Torres το έμαθε καλά το μάθημά του πριν αποφασίσει να το ειρωνευτεί και δεύτερον διότι η ειρωνεία τους δεν είναι φθονερή και δηλητηριώδης αλλά καλοπροαίρετη και αγαπητική που λέει και η ορθοδοξία. Το τελικό αποτέλεσμα (παρά τα αναμφισβήτητα μαγειρέματα στον βίο και στην πολιτεία του συγγραφέα), θα εκτιμηθεί δεόντως τόσο απ' τους μυημένους αναγνώστες όσο και από εκείνους που απλώς κατέχουν τα βασικά του μύθου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ/ Ελευθεροτυπία (12/11/2011)