ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

«Ο Τσεκούρας θα όφειλε να έχει καταθέσει την ταυτότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ…»

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον Πήγασο και την 24ωρη απεργία (κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική) στις εφημερίδες του συγκροτήματος Μπόμπολα, ο διευθυντής του "Εθνους", Θανάσης Τσεκούρας υπέβαλε την παραίτηση του από μέλος της ΕΣΗΕΑ. Πολλοί στη Μεταμόρφωση είπαν ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί και από διευθυντής μετά από όλες αυτές τις περικοπές, τις απολύσεις και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας όπως είχε πράξει προ καιρού και ο προκάτοχός του Γιώργος Χαρβαλιάς. Επίσης όπως πολύ σωστά επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των συντακτών του Εθνους Ιωάννα Ηλιάδη και της Ημερησίας Γιώργος Παυλόπουλος, ο Τσεκούρας «θα όφειλε να έχει καταθέσει την ταυτότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ από την στιγμή που ανέλαβε τη διεύθυνση του Έθνους και έχει προχωρήσει ήδη σε απολύσεις – αν μη τι άλλο, για λόγους ηθικής τάξης...»
Ακολουθούν η επιστολή του Τσεκούρα προς την ΕΣΗΕΑ και η απάντηση των εκπροσώπων των συντακτών του Εθνους και του Εθνους της Κυριακής, Ιωάννας Ηλιάδη και της Ημερησίας Γιώργου Παυλόπουλου

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΕΚΟΥΡΑ:
«ΠΡΟΣ ΕΣΗΕΑ
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011
Αγαπητοί «συνάδελφοι», μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Καταρχήν, η λέξη συνάδελφοι μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί μας χωρίζει ένα δυσθεώρητο χάσμα: εγώ αγωνίζομαι για την επιβίωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα μας, σε μια δύσκολη συγκυρία που όλοι πλην υμών την κατανοούν, ενώ εσείς για... την απαξίωση και τελικά τον θάνατο των ΜΜΕ . Συνειδητά η από καθαρή βλακεία…
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι δημοσιογράφοι δεν έχουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με κύρια ευθύνη δική σας. Γιατί προσήλθατε στις διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ιδιοκτητών με τόσο απίθανους και μαξιμαλιστικούς στόχους (αυξήσεις 20%!) που ήταν δεδομένο, σε οποιονδήποτε άνθρωπο διαθέτει όχι συνδικαλιστική εμπειρία αλλά απλώς κοινή λογική, ότι η διαδικασία θα απέβαινε άκαρπη.
Εσείς λοιπόν φταίτε κυρίως για την μη υπογραφή ΣΣΕ . Συνειδητά η από καθαρή βλακεία. …
Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή των δεινών μας τα οποία δυστυχώς δεν τελειώνουν εκεί. Γιατί με την συμπεριφορά σας λειτουργείτε ως περιφερόμενοι “νεκροπομποί” και “νεκροθάφτες” ΜΜΕ, αγνοώντας τόσο τα δραματικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω της πρωτοφανούς κρίσης το σύνολο των ΜΜΕ, όσο και αδιαφορώντας για τις τιτάνιες προσπάθειες επιβίωσης που γίνονται σε πολλά από αυτά.
Αλλά πώς να τα μάθετε όλα αυτά ? Όταν η πλειονότητα των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (πλην εξαιρέσεων) συντίθεται από βετεράνους και απόμαχους της δουλειάς, από συνταξιούχους, από κρατικοδίαιτους και κομματικοδίαιτους «δημοσιογράφους», από επαγγελματίες συνδικαλιστές και από “επαναστάτες του γλυκού νερού”. Προφανώς δεν είναι άσχετη με τη σύνθεση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η πρωτοφανής απαξίωση και οι λοιδορίες με τις οποίες σας αντιμετωπίζουν η πλειονότητα των μάχιμων δημοσιογράφων. Ως μια νομενκλατούρα, παρωχημένη, ανίκανη, εκτός
τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας, αδιάφορη για όλα πλην των ιδιοτελών συνδικαλιστικών συμφερόντων της.
Το τελευταίο διάστημα είναι ορατή και δια γυμνού οφθαλμού ακόμη, η “επιχείρηση στοχοποίησης” συγκεκριμένων ΜΜΕ από εσάς, μεταξύ των οποίων και η ιστορική εφημερίδα ΕΘΝΟΣ την οποία έχω την τιμή να διευθύνω. Από το καλοκαίρι και μετά έχετε κηρύξει αναρίθμητες στάσεις εργασίας, αποχές και απεργίες. Οι οποίες ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της ισχυρής αντίδρασης των εργαζομένων δημοσιογράφων. Η συχνότητα των επισκέψεων σας στα γραφεία της εφημερίδας μας είναι τέτοια που αν πολλοί από εσάς με την ίδια συχνότητα εκτελούσαν και τη δημοσιογραφική δουλειά τους (όταν δούλευαν…) θα είχατε λάμψει με τις επιτυχίες σας στο δημοσιογραφικό χώρο.
Δέον να σημειωθεί ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη “επαναστατική γυμναστική” δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Γιατί η πλειονότητα των δημοσιογράφων του ΕΘΝΟΥΣ σας θεωρεί “στημένους” και γραφικούς.
Το αποτέλεσμα είναι για να ξεπεράσετε την εκφρασμένη απέχθεια του δημοσιογραφικού κόσμου του ΕΘΝΟΥΣ, να φτάσετε στο έσχατο σημείο χθες προκηρύσσοντας πραξικοπηματικού χαρακτήρα απεργία. Ενώ η συνδικαλιστική εκπρόσωπος είχε καλέσει τους εργαζόμενους του ΕΘΝΟΥΣ να συζητήσουν, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. (με τη συνέργια της εκπροσώπου) εν κρυπτώ κήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα. . Στη συνεχεία, αντιπροσωπεία της Ένωσης ήρθε να «ανακοινώσει» την απόφαση της. Όταν η πλειονότητα των δημοσιογράφων του ΕΘΝΟΥΣ εξέφρασε τη διαφωνία της με την πραξικοπηματική απεργία, ζήτησε να ακουστεί η φωνή της και να γίνει μυστική ψηφοφορία για να διακριβωθεί η βούλησή της, η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ ετράπη σε άτακτη φυγή με γελοίες δικαιολογίες και κρυπτόμενη πίσω από το … καταστατικό της Ένωσης.
Αυτή λοιπόν η δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, έφτασε στο σημείο να ακούει τις λέξεις «δημοκρατία» και «ψηφοφορία» και να τρέχει να κρυφτεί σε αγρούς και σε λαγούμια. Σαν λαγός…
Μετά από όλα αυτά λοιπόν, ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι εγώ τη δημοσιογραφία δεν μου επιτρέπει να έχω την οποιαδήποτε σχέση μαζί σας και πολύ περισσότερο να συστεγάζομαι με εσάς στο ίδιο σωματείο. Παραιτούμαι από μέλος της ΕΣΗΕΑ, στην οποία θα επανέλθω όταν στην ηγεσία της ξαναβρεθούν άτομα που να τιμούν την ιστορία της δημοσιογραφίας στον τόπο μας.
Και προφανώς εσείς δεν έχετε καμία θέση σε αυτήν παρά μόνο στις μαύρες σελίδες της.
Άντε γεια λοιπόν, καλή τύχη και “καλή ψυχή”,
Θανάσης Τσεκούρας
Δημοσιογράφος».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«Απάντηση στην επιστολή Τσεκούρα
Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Αθήνα 23 Μαρτίου 2011

Με αφορμή την επιστολή του διευθυντή του Έθνους προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Οι πληροφορίες του κ. Τσεκούρα προέρχονται από συνεργάτες του, καθώς ο ίδιος δεν ήταν παρών στην συνέλευση που ακολούθησε τις ανακοινώσεις του. Προφανώς, όμως, του μετέφεραν τα γεγονότα παραποιημένα (παρ' ότι δημοσιογράφοι...), με αποτέλεσμα να έχει πέσει θύμα πλάνης. Θα θέλαμε, λοιπόν, να διευκρινίσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων – παρά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν για τους χειρισμούς του ΔΣ – δεν αμφισβήτησε την κήρυξη της 24ωρης απεργίας στον Πήγασο.

Επίσης, μετά τις ανακοινώσεις που ο ίδιος έκανε, εκ μέρους της εταιρίας – ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές (εφόσον, φυσικά, γίνει αποδεκτή η περικοπή της αμοιβής για την κυριακάτικη εργασία) ούτε θα θιγούν τα επίπεδα των αμοιβών που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις – η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων, συμπεριλαμβανομέενων των μελών του ΔΣ, συμφώνησε πως η πρόταση αυτή κινείται προς θετική κατεύθυνση.

Ωστόσο, οι πάντες σχεδόν δέχθηκαν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει συζήτηση μόνο στο επίπεδο του Πήγασου, αλλά θα πρέπει η πρόταση αυτή να κατατεθεί επισήμως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΙΗΕΑ – της οποίας, άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος του Πήγασου, Φώτης Μπόμπολας, είναι αντιπρόεδρος. Εφόσον αυτό γίνει, τότε οι συνάδελφοι εξέφρασαν την καλή διάθεση να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όσον αφορά στους χαρακτηρισμούς του κ. Τσεκούρα για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και την δημοσιοποίηση της παραίτησής του από μέλος της Ένωσης Συντακτών, προφανώς και συνιστά αναφαίρετο δικαίωμά του να εκφράζει τις απόψεις του και να λαμβάνει τις αποφάσεις του. Θα θέλαμε, όμως, να σημειώσουμε ότι θα όφειλε να έχει καταθέσει την ταυτότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ από την στιγμή που ανέλαβε τη διεύθυνση του Έθνους και έχει προχωρήσει ήδη σε απολύσεις – αν μη τι άλλο, για λόγους ηθικής τάξης...

Οι εκπρόσωποι των συντακτών στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ
Εθνους και Εθνους της Κυριακής Ιωάννα Ηλιάδη
Ημερησίας Γιώργος Παυλόπουλος