ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Γιατί άλλαξε η αρχική απόφαση και η Ελλάδα δεν μετέχει ενεργά στην επέμβαση στη Λιβύη


Με μία θεαματική διπλωματική στροφή, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μην μετέχει ενεργά στη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών στη Λιβύη. Παρότι αρχικά – με απόφαση της περασμένης Παρασκευής – η Ελλάδα είχε επιλέξει να στείλει τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη για να ενταχθούν στις δυνάμεις, που βομβαρδίζουν τη Λιβύη, στη συνέχεια υπήρξε πιο ψύχραιμη στάση.
Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα». Τρεις ήταν οι κύριες αιτίες, που η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε στάση:
Πρώτον η έντονη διαφωνία, που εξέφρασαν από την Παρασκευή κιόλας τα στρατιωτικά επιτελεία της χώρας και με τα οποία συμφώνησε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν πέρασε η....άποψη Βενιζέλου, αλλά του Δημήτρη Δρούτσα.
Δεύτερον, η αιφνίδια εξέλιξη στο ΝΑΤΟ, όπου Γερμανία και Τουρκία μπλόκαραν την απόφαση για ανάληψη δράσης. Η Αθήνα δηλώνει τώρα ότι θα περιμένει την τελική απόφαση της Συμμαχίας για να καθορίσει ίσως εκ νέου τη στάση της.
Τρίτον, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και το αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη για την επιλογή της κυβέρνησης να μετέχει στους βομβαρδισμούς ενός αραβικού κράτους.

-από οpinionpost.gr