ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

«Αν ήμουν νεότερος…»





O πάντα καλά πληροφορημένος ο Χρήστος Ξανθάκης μέσα από τη στήλη του Μέσα & media στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία μας ενημερώνει με τον δικό του τρόπο για τα τεκταινόμενα στο χώρο των ΜΜΕ. Αναφέρεται (ξανά) στην υπόθεση του «Πρώτου Θέματος» και στις επαφές του Γ. Μπόμπολα με τη διευθυντική ομάδα.
Σχετικά με την προοπτική αποχώρησης όλων των συντακτών από το «Πρώτο Θέμα» και την έκδοση άλλου φύλλου ο Ξανθάκης θυμίζει το προηγούμενο του «Κόσμου του Επενδυτή» τον Νοέμβριο του 2002 και τα ασφαλιστικά μέτρα του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη.
Αναφέρεται επίσης στα.... οικονομικά προβλήματα της εφημερίδας «Θεσσαλία» του Βόλου όπου η ιδιοκτησία του φύλλου έστειλε εξώδικα για διαθεσιμότητες 15 ημερών σε 7 συντάκτες.

Αναλυτικά ο Χρήστος Ξανθάκης γράφει:

@ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ σε τελική συμφωνία οι δύο αντίπαλες πλευρές στην υπόθεση του «Πρώτου Θέματος». Στη συνάντηση μάλιστα που είχε την περασμένη Τρίτη ο Γ. Μπόμπολας με τον Τ. Καραμήτσο (ο Θ. Αναστασιάδης απουσίαζε λόγω φαρυγγίτιδας) επικράτησε διάθεση συνεννόησης και προσέγγισης.
Αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα από τη διευθυντική ομάδα της εφημερίδας, που πάνω κάτω λέει ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει βρεθεί φόρμουλα «για να ησυχάσουμε κι εμείς, να ησυχάσουνε κι αυτοί». Η ιδιοκτησία, από την άλλη, δεν είναι και πολύ μακριά από το να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο. Ο λόγος; «Επρεπε να είχαμε δέσει το γάιδαρό μας όταν είχαμε την ευκαιρία» ακούγεται στα ψηλά κλιμάκια. «Τώρα, όπως έχει γίνει η κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να τους φέρουμε βόλτα. Δεν φταίει κανένας άλλος, εμείς φταίμε που τους βοηθήσαμε σε κρίσιμες στιγμές και σε προσωπικό επίπεδο». Οπως λένε όμως και στα καταστήματα ετοίμων ενδυμάτων, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ αποχώρησης όλων των συντακτών από το «Πρώτο Θέμα» και έκδοση άλλου φύλλου, σημειώνω το προηγούμενο του «Κόσμου του Επενδυτή» τον Νοέμβριο του 2002. Τότε λοιπόν το δικαστήριο είχε απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη εναντίον της καινούριας εφημερίδας με το σκεπτικό ότι η προηγούμενη εταιρεία (του σκέτου «Επενδυτή») κατέρρεε, ότι το προσωπικό είχε ανάγκη για εργασία και ότι η κίνηση έγινε για να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία. Υπενθυμίζω ότι οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις συμβάσεις τους για μονομερή βλαπτική μεταβολή, γιατί δεν πληρώνονταν και γιατί κάθε τρεις και λίγο εμφανίζονταν κλητήρες στο χώρο εργασίας και προχωρούσαν σε κατασχέσεις.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, έχω να μεταφέρω και μια κουβέντα που ακούστηκε πίσω από κλειστές πόρτες τις τελευταίες ημέρες: «Αν ήμουν νεότερος, όχι ότι τώρα δεν μπορώ, λέω όμως ότι αν ήμουν νεότερος και αν το παιδί μου δεν επέμενε να λήξει ομαλά αυτή η ιστορία, έχετε υπόψη σας ότι δεν θα σας είχα αφήσει σε χλωρό κλαρί». Δεν θα το επιβεβαιώσει κανείς, αλλά το βρίσκω νόστιμο.

@ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ αν το δει κανείς, δεν μοιάζει και πολύ πιασάρικο το στόρι με την εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου και τα οικονομικά της προβλήματα. Σε περίοδο άγριας κρίσης, τέτοιες υποθέσεις είναι μάλλον πολυάριθμες. Εδώ όμως, έχουμε κάτι το πρωτότυπο: Την εκπεφρασμένη πρόθεση της ιδιοκτησίας να θέσει σε διαθεσιμότητα έναν όχι και τόσο μικρό αριθμό συντακτών, γιατί «πρέπει να εξοικονομηθούν άμεσα 100 χιλιάρικα». Κάτι που θα συμβαίνει πρώτη φορά, βασιζόμενο σε νόμο της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Το ξανάθελε στο πρόσφατο παρελθόν η ιδιοκτησία του φύλλου, άλλους συντάκτες να τους απολύσει και άλλους να τους θέσει σε διαθεσιμότητα. Παρενέβη τότε η ΠΟΕΣΥ και πήγε πίσω το σχέδιο, αλλά την περασμένη Τρίτη ξανατέθηκε επί τάπητος. Στάλθηκαν λοιπόν εξώδικα για διαθεσιμότητες 15 ημερών σε 7 συντάκτες (ο νόμος προβλέπει έως τρεις μήνες). Θα βρεθεί άραγε λύση ή μήπως θα δώσει η «Θεσσαλία» το κακό παράδειγμα; Και σκεφτείτε ότι μιλάμε για μια εφημερίδα-πρότυπο έως τώρα στις πληρωμές της και στις υποχρεώσεις της.

@ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου ότι μαζί με τους συμβασιούχους μπορεί να πάρουν την άγουσα και εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Γίνεται; Γιατί να μην γίνεται, αν υπολογίσει κανείς ότι η ΕΡΤ είναι ανώνυμη εταιρεία, έστω κι αν το κράτος διαθέτει την μία και μοναδική μετοχή. Απλώς δεν ξέρω αν η φημολογία έχει βάση ή αν κατέβηκε απ' τα υψηλά κλιμάκια για να σφίγγουν τα οπίσθια.

@ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ και ψώνισαν! Ο λόγος για τα ελληνικά κανάλια (πλην «Alpha», όπου καθάρισε η μαμά γερμανική εταιρεία), που έδωσαν το παρών και στο φετινό τηλεοπτικό παζάρι των Καννών. Με ολιγομελείς αντιπροσωπείες βεβαίως, για λόγους περικοπών -ακόμη και η ΕΡΤ που συχνά-πυκνά πουλάει πρόγραμμα έστειλε μόνο τρία άτομα. Κι από τιμές; Πεσμένες ήταν σε όλα τα προϊόντα. Οι συμπατριώτες μας, πάντως, εφηύραν μια υπέροχη δικαιολογία για σκληρό παζάρι: «Παιδιά δεν βλέπετε που διαλύεται η χώρα, ρεζίλι έχουμε γίνει διεθνώς. Κόψτε κάτι ακόμη, σας παρακαλώ!»

@ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ από αθλητική εφημερίδα, αλλά το μάλλον πιο εύστοχο σχόλιο για τη «δημοσιογραφική» αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών» συλλήψεων το υπέγραψε ο Κώστας Καίσαρης την περασμένη Πέμπτη στο «Goal». Θα το βρείτε και στο δίκτυο, στο sentragoal.gr

@ΟΡΙΣΤΕ κι ένα ξεκαρδιστικό σύνθημα από τοίχο της οδού Αραχώβης: «Ο Μάικλ Τζάκσον ξανάγινε μαύρος. Αλήτες, κουφάλες, πλαστικοί χειρουργοί».