ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026
Στους δρόμους μαθητές και φοιτητές για τα Τέμπη - «Να ανατραπούν οι ματωμένες ράγες»
Δύο ημέρες πριν την συμπλήρωση τριών χρόνων από την τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καλούν σε συλλαλητήριο στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι να φτάσει το «μαχαίρι των ευθυνών μέχρι το κόκαλο», με τους μαθητές και φοιτητές να ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης για το δυστύχημα. Παράλληλα, διεκδικούν σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και ασφαλείς μεταφορές, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ανατροπή του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου και των εξαντλητικών 13ωρων, αυξήσεις στους μισθούς και ουσιαστική στήριξη απέναντι στην ακρίβεια.
Με εντολή της ΕΛΑΣ, σήμερα, Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» θα κλείσει στις 10 το πρωί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.
Οι σύλλογοι των φοιτητών που μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο της Αττικής είναι: Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Οδοντιατρικής, Κοινωνιολογίας, Μαθηματικού Γεωλογικού, ΙΦΕ ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ, Πληροφορικής, Φυσικού, Μηχανικών, Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Επιστημών Τροφίμων, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠαΔΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Φοιτητικός Σύλλογος Τοπογράφων ΕΜΠ και Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, καθώς και οι σύλλογοι οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Φοιτητικής Εστίας Αθηνών.
Σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) αναφέρει: «Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί να δυναμώσουμε τον αγώνα για να ανατραπούν οι ματωμένες ράγες του κέρδους που συγκρούονται με τα δικαιώματα και τις ζωές μας. Για να φτάσει το “μαχαίρι των ευθυνών μέχρι το κόκαλο” και να τιμωρηθούν όλοι οι ποινικά και πολιτικά υπεύθυνοι για το έγκλημα στα Τέμπη όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Για να βρουν και οι συγγενείς των θυμάτων το δίκιο τους. Για να έχουμε σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και ασφαλείς μεταφορές. Για υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Για να ανατραπεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, τα εξαντλητικά 13ωρα. Για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας».
