Η προαναγγελία δημιουργίας ενός «νέου αξιόπιστου ψηφοδελτίου» της προοδευτικής παράταξης, από τη Λούκα Κατσέλη, έχει ταράξει τα νερά στην κεντροαριστερά και πυροδοτεί εντονότερες συζητήσεις για το ρόλο του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η κ. Κατσέλη αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θέση για την οποία είχε προταθεί και η ίδια από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και είχε στηριχθεί και από τη Ν.Α, είχε αρχίσει επαφές με στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και με συνεντεύξεις της προσπαθούσε να προλειάνει το έδαφος για μια «αναγκαία» πολιτική κίνηση.
Ωστόσο, στην τελευταία συνέντευξή της σε τηλεοπτική εκπομπή της «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ», ήταν ξεκάθαρη, καθώς δήλωσε ότι «έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από στελέχη, ανθρώπους της αγοράς, ακαδημαϊκούς και τέσσερα Ινστιτούτα, μια προσπάθεια που μπορεί να είναι αφετηρία μιας εναλλακτικής πρότασης και της συγκρότησης ενός νέου αξιόπιστου ψηφοδελτίου».
Πριν απ’ αυτή τη συνέντευξη είχε πραγματοποιηθεί η περιβόητη «μυστική» συνάντησή της με βουλευτές και στελέχη. Πρόκειται για ένα δείπνο στο σπίτι της κ. Κατσέλη με περίπου 30 προσκεκλημένους ανάμεσά τους, οι βουλευτές, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ) και Έφη Αχτσιόγλου (Ν. Αρ), ο επικεφαλής του «Κόσμος» Πέτρος Κόκκαλης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Γιάννης Ματζουράνης και αρκετά στελέχη τα οποία βρίσκονται κοντά στην κ. Κατσέλη από το λεγόμενο «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ, όπως Κοκκινοβασίλης, Πιπεργιάς κ.ά.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες θεώρησαν ότι ήταν απλά μια συνάντηση πολιτικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και οχι πρωτοβουλία δημιουργίας νέου φορέα.
Επισήμως, αυτή η κίνηση Κατσέλη δεν έχει σχολιαστεί από κόμματα, ωστόσο είναι λογικό να προκαλεί δυσφορία, καθώς το αφήγημα της, για την ανάγκη «νέου αξιόπιστου ψηφοδελτίου» ξεκινά από τ΄ ότι θεωρεί τους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς ξεπερασμενους και αναξιόπιστους...
Βεβαίως, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να θυμίσει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Κατσέλη προχωρά στη δημιουργία πολιτικής κίνησης με διασπαστικά χαρακτηριστικά, σημειώνοντας δεικτικά ότι στις εκλογές του 2012, μια περίοδο που ευνοούσε αντιμνημονιακές πολιτικές κινήσεις, έλαβε ποσοστό μόλις 0,96%.
Επρόκειτο για το κόμμα «Κοινωνική Συμφωνία» που συγκροτήθηκε το 2012 από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν διαφωνήσει με το 2ο μνημόνιο Παπανδρέου και είχαν διαγραφεί από το κόμμα.
Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» ήταν η Λούκα Κατσέλη και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Χάρης Καστανίδης, ενώ στην παρουσίαση της ιδρυτικής Διακήρυξης, ήταν παρόντες πέντε βουλευτές που είχαν διαγραφεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως οι: Γ.Κασσάρας, Μ. Κυριακοπούλου, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Λάμπρος Μίχος και Βούλα Τεκτονίδου. Λίγο αργότερα προσχώρησε στο νέο κόμμα και ο Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας».
Μετά από το αρνητικότατο εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, δεν επιχείρησαν ξανά κάθοδο σε εκλογές και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της, στήριξαν ή εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν όμως του ιστορικού προηγούμενου, με την πρωτοβουλία της κ. Κατσέλη, αυτό που προβάλλεται και ως ιδιαιτέρως αρνητικό είναι η ευθεία αμφισβήτηση των κομμάτων της κεντροαριστεράς, αποδυναμώνοντας έτσι την όποια προσπάθεια τους για επανεκκίνηση ή ανασύνθεση και το χειρότερο; Δίνει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στον κ. Μητσοτάκη καθώς η κοινωνία θα περιμένει στο ακουστικό...
Βεβαίως υπάρχει και μια κορυφαία αντίφαση δεν μπορεί από τη μία να αμφισβητούνται συλλήβδην τα κόμματα του προοδευτικού χώρου κι από την άλλη να απευθύνεσαι ουσιαστικά σε αυτά, για μια νέα κίνηση, εκτός κι αν η αμφισβήτηση αφορά μόνο στις ηγεσίες και στις κομματικές δομές.
Ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει όντως ένα «νέο ψηφοδέλτιο» ή ένα ψηφοδέλτιο ανακύκλωσης.
Γιάννης Στρατάκης
ΑΥΓΗ (18.5.2025)