ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Μη Φιλελεύθερη Δημοκρατία


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Democracy Report για το 2023, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, η Ελλάδα δεν ανήκει στις Φιλελεύθερες Δημοκρατίες. Η έκθεση, βάσει πολλών παραμέτρων, ταξινομεί όλες τις χώρες του κόσμου σε τέσσερις κατηγορίες: Φιλελεύθερες Δημοκρατίες, Εκλογικές Δημοκρατίες (Electoral Democracies), Εκλογικές Απολυταρχίες (Electoral Autocracies) και Κλειστές Απολυταρχίες (Closed Autocracies).
Όπως αναφέρεται, η πρώτη υποβάθμιση της χώρας μας έγινε με το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2012.
Όμως, ήταν η υπόθεση των υποκλοπών, στις οποίες εμπλέκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο λόγος που η χώρα μας χάνει θέσεις στη σχετική κατάταξη και δεν πληροί τις προϋποθέσεις της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας.
Ακόμα ένας λόγος, όπως αναφέρεται, είναι η είσοδος τριών ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή («Σπαρτιάτες», Νίκη, Ελληνική Λύση).
Για την Ιστορία, η χώρα μας βρίσκεται στο ίδιο «επίπεδο δημοκρατίας» με την Κύπρο, το Ισραήλ του Νετανιάχου, τη Ναμίμπια, τη Μολδαβία, την Πορτογαλία και το Μαυροβούνιο.