ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Από στάχτη και σιωπή – Οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας


Νέα ραδιοφωνική σειρά του Θωμά Σίδερη


Η νέα ραδιοφωνική σειρά, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Θωμάς Σίδερης με τη συνδρομή του Δικτύου μαρτυρικών χωριών, πόλεων και κωμοπόλεων, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κάνει πρεμιέρα στη Φωνή της Ελλάδας, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, στις 13:00, με το πρώτο από τα είκοσι επεισόδια του α’ κύκλου.

Η νέα ραδιοφωνική σειρά αναφέρεται στα μικρά χωριά, σκαρφαλωμένα στις ρίζες των βράχων, αλλά και στα κεφαλοχώρια και στις κωμοπόλεις που έσφυζαν από ζωή και έγιναν τόποι μαρτυρίου και θανάτου, κατά τη διάρκεια της φασιστικής και ναζιστικής εποχής.
Στους ανθρώπους που βρέθηκαν στη δίνη της ιστορίας, ανήμποροι να ορίσουν το παρόν και το μέλλον τους κι έζησαν τη φρίκη και τον παραλογισμό του πολέμου. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν, ορφανά και χαροκαμένοι γονείς, συγγενείς των χιλιάδων θυμάτων, έζησαν το υπόλοιπο της ζωής τους σε μια ατέλειωτη σιωπή.

Ο Θωμάς Σίδερης ανοίγει το αρχείο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση» και μέσα από τη πολύχρονη έρευνά του, φέρνει στο φως παλαιότερες αλλά και νεότερες προφορικές μαρτυρίες και αφηγήσεις, που συνθέτουν έναν καμβά παράλληλων αφηγηματικών αξόνων για τις σφαγές και τα ολοκαυτώματα που έλαβαν χώρα σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Από το μαρτυρικό Δίστομο, τα Καλάβρυτα, τη Μουσιωτίτσα και το Κομμένο, μέχρι τη Βιάννο, τα Ανώγεια, το Μεσοβούνι και το Δομένικο, τα «έρμα χωριά» ζωντανεύουν ξανά μέσα από τη λήθη του χρόνου και μας μιλούν για όλα αυτά και για όλους εκείνους που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε.

Επεισόδιο 1ο: Η σφαγή των Κερδυλλίων

Το πρώτο επεισόδιο της νέας ραδιοφωνικής σειράς που θα μεταδοθεί στις 26 Ιανουαρίου 2024, στις 13:00, είναι αφιερωμένο στη Σφαγή των Κερδυλλίων. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές ανθρώπινες τραγωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς περισσότεροι από διακόσιοι άμαχοι, κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών, εκτελέστηκαν από στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ, στις 17 Οκτωβρίου 1941, ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για τη βοήθεια των κατοίκων των χωριών προς τους αντάρτες.

Η ραδιοφωνική σειρά «Από στάχτη και σιωπή – Οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας» θα μεταδίδεται σε πρώτη μετάδοση από τη Φωνή της Ελλάδας, κάθε Παρασκευή, 13:00-14:00 και σε επανάληψη από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Θα είναι επίσης διαθέσιμη από το ERTecho και όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες της Φωνής της Ελλάδας.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Ιστορικός σύμβουλος: Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος-συγγραφέας
Βοηθός ερευνήτρια: Λένα Αναγνωστοπούλου, φιλόλογος