ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Κρυσφήγετο...


Κρυσφύγετο, κρυσφήγετο, κρησφύγετο ή κρησφήγετο; Το ερώτημα μπήκε στον Εκατομμυριούχο του Γρηγόρη Αρναούτογλου. Απέναντι στην κάρτα με το (αδυσώπητο!) ερώτημα βρισκόταν ένας παίκτης επιπέδου από επιστημονική άποψη: πολιτικός μηχανικός. Αλλά η «αφιλότιμη» ελληνική γλώσσα δεν κοιτάει διπλώματα, είναι και πονηρούλα. Λέξη-μπέρδεμα το κρυσφύγετο, κρυσφήγετο, κρησφύγετο ή κρησφήγετο. Αν δεν ξέρεις την ορθή γραφή και προσπαθείς να φτάσεις με τη λογική στην προέλευσή της, πας στο «κρύβομαι» και στη «φυγή». Λογικοφανές αλλά όχι σωστό.

Αν και η ερώτηση ήταν από τις σχετικά πρώτες (μόλις είχε μπει το μαξιλαράκι του πεντακοσάρικου) ο παίκτης προβληματίστηκε και ζήτησε τη βοήθεια του 50-50. Βγήκαν δυο λανθασμένες απαντήσεις (σε μία από τις οποίες προσανατολιζόταν ο παίκτης) και έμειναν δύο, αλλά και πάλιο ερωτώμενος ήταν αναποφάσιστος. Έτσι πήρε και δεύτερη βοήθεια, τη γνώμη του κοινού. Το οποίο σε ποσοστό 100% έδωσε το σωστό: κρησφύγετο.

Είναι άγνωστο από πού προέρχεται ετυμολογικά το κρησφύγετο. Ο Μπαμπινιώτης το καταγράφει ως «αβεβαίου ετύμου» και δίνει 3-4 εκδοχές. Η μία από αυτές το Κρης, Κρητικός, «με την ιδέα ότι στην Κρήτη οι κάτοικοι κατέφευγαν σε σπηλιές». Δεν είναι αυτή, πάντως, η ισχυρότερη εκδοχή κατά τον Μπαμπινιώτη.

- από το harddog