ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Επί γης ειρήνη (εκτός κι αν έχουν άλλη άποψη οι παπάδες…)


Αρχίζω από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που επέδειξε διάθεση πολεμική. Όπως διάβασα από τον φίλο δημοσιογράφο Βασίλη Γαλούπη ο Πανιερώτατος (έτσι δεν τους λένε;) τα πήρε κρανίο από τον ενδοτισμό του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αναφορικά με τους γάμους των ομοφύλων ζευγαριών, με αποτέλεσμα ν’ αστράψει και να βροντήξει ως άλλος Άρης Βελουχιώτης. Σημείωσε, μάλιστα, ο συνάδελφος ότι ο Παναγιώτατος (αν δεν κάνω λάθος…), είπε δύο φορές «ρε» εν τη ρύμη του λόγου του:
  • Ναι, είμαστε συντηρητικοί, ρε! Τι θέλεις;
  • Βρήκαμε θεωρίες, δεν τολμά να πει κανείς μια κουβέντα, “ομοφοβικός”… Πού το βρήκατε, ρε;
Σκίστηκε το παραπέτασμα, τι να σας πω, από τον δυναμισμό του Μητροπολίτου, που φρόντισε επίσης να σημειώσει:
“Δεν απορρίπτουμε κανέναν. Σεβόμαστε τους πάντες, αλλά απαιτούμε και να μας σέβονται. Και να μη μας κοροϊδεύουν. Φτάνει πια! Έως εδώ. Έως εδώ πια! Απαιτούμε να μας σέβονται. Να σέβονται τον πατέρα μας και τη μάνα μας, τα μνήματα των γονέων μας. Να αφήσουν τις αμερικανιές! Ελλάδα είναι εδώ”!

Δεν γνωρίζω αν απευθυνόταν στον Κασσελάκη με την αιχμή «αμερικανιές» ο Οσιολογιώτατος, αλλά θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι καναδυο εικοσιτετράωρα πριν από το μπουρλότο του Συμεών, είχε κυκλοφορήσει από τα διεθνή πρακτορεία η είδηση πως ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε την πολιτική του Βατικανού, επιτρέποντας στους Καθολικούς ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια.

Δεν είπε «ναι» στον γάμο τους, μην τα θέλουμε όλα δικά μας, αλλά και η ευλογία δεν είναι κάτι ελάχιστο για μια Εκκλησία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια κατοικοέδρευε στις παρυφές του Μεσαίωνα. Θυμίζω ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχθηκε το διαζύγιο χαλαρά και λάιτ στη δεκαετία του ογδόντα, ενώ στην Ιταλία ακόμη παλεύουν με διατάξεις και περιορισμούς. Για να μη μιλήσω για τις αμβλώσεις, που ο γίγαντας Σεραφείμ πέρασε μπάι τη νομιμοποίησή τους. Στην Πολωνία, δεν έχουν σταματήσει να κλαίνε…

Σύντομο μπρέηκ εδώ, καθότι έγραψα πιο πάνω για “αμερικανιές” και δεν είναι να ξεχνάει κανείς ότι ο Πάπας βολτάρει στη Ρώμη, αλλά κατάγεται από την Αργεντινή. Επομένως, Αμερικάνος είναι και αυτός, έστω από τη Νότια, τη Λατινική Αμερική. Μπορεί την περίπτωσή του να εννοούσε ο Φθιώτιδος, ξερωγώ τι παίζεται στα άμφια τα τιμημένα; Ενδέχεται…

Ας αφήσουμε, όμως, πίσω τους αλλοδαπούς και ας επιστρέψουμε στα δικά μας. Ας πάμε στην πάντοτε καλά ενημερωμένη “Ορθόδοξη Αλήθεια”, η οποία κυκλοφόρησε με πύρινο άρθρο που έφερε τον τίτλο “Με ατζέντα Μητσοτάκη ο Iερώνυμος” και υπότιτλο χαρακτηριστικό:
O Αρχιεπίσκοπος δίνει στην κυβέρνηση την ανάσα που χρειάζεται. Τη βοηθάει ακόμα κι αν έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Εκεί καταγράφονται οι “προοδευτικές θέσεις” του Ιερώνυμου για τις νέες ταυτότητες και το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και εκφράζεται η εκτίμηση ότι “δεν μπορεί να είναι τυχαίες”. Κάτι άλλο συμβαίνει, λοιπόν, κάτι πλούσιο και παράξενο όπως θα σημείωνε και ο Σαββόπουλος όταν είχε τα κέφια του. Έχει να κάνει με οικόπεδα; Έχει να κάνει με σπίτια; Έχει να κάνει με εκτάσεις εκτός σχεδίου; Έχει να κάνει με αυτή την λέξη της μόδας, την “αξιοποίηση”, που ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο γίνεται είτε αξιοθαύμαστη είτε καταραμένη;

Υποθέτω πως δεν θ’ αργήσει ο ήλιος της δικαιοσύνης να ξημερώσει και να εξιχνιαστούν όλα τα μυστήρια. Το καλό που του θέλω, δηλαδή, γιατί στην επόμενη ομιλία του ο Συμεών μπορεί να μη μείνει μόνο στο “ρε”!
 
Χρήστος Ξανθάκης