ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Στο κάδρο ο Τσίπρας;


To δάνειο Κασσελάκη, τα οικονομικά ελλείμματα και τα βέλη για κακοδιαχείριση

Φουρτούνες προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2023, η διαρροή από το προεδρικό περιβάλλον που αναφέρει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δάνεισε στο κόμμα 250.000 ευρώ, προκειμένου να διευθετηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τους εργαζόμενους των ΜΜΕ (Αυγή και «Κόκκινο») και να μην κλείσει το έτος με αρνητικό λογιστικό πρόσημο.
Επισήμως από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι η σχετική σύμβαση έχει υπογραφεί, ωστόσο παραμένει άγνωστο το πρόσωπο που έβαλε την υπογραφή του για λογαριασμό του κόμματος ώστε να δοθεί το συγκεκριμένο δάνειο.
Το ποσό που δάνεισε ο κ. Κασσελάκης ξεπερνά κατά πολύ, τη δυνατότητα της δωρεάς που οριοθετείται στο ποσό των 20.000 ευρώ.

Τα οικονομικά του κόμματος έχουν τελματώσει, για ποικίλους λόγους. Οι αυξημένες απαιτήσεις της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του καλοκαιριού καθώς και οι δύο γύροι των εσωκομματικών εκλογών που ακολούθησαν, απορρόφησαν μεγάλα ποσά από το κομματικό ταμείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης προσμετρά και τις απώλειες των 11 βουλευτών που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλουν το 20% του μισθού τους στο κόμμα και το 20% για κοινωνικές δράσεις, οπότε (και) το οικονομικό πλήγμα της διάσπασης είναι αυτονόητο. Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι κάποιοι βουλευτές που παρέμειναν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αθετούν τη σχετική τους υποχρέωση.

Η μεγάλη πηγή ανησυχία είναι το γεγονός ότι η συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ συμπαρασύρει και την κρατική επιχορήγηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λαμβάνει τρία εκατομμύρια λιγότερα, σε σχέση με την περίοδο 2019 -2023, ήτοι ο δρόμος της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς εργαζόμενους, ΜΜΕ, κομματικές οργανώσεις στρώνεται με αγκάθια.

Οι στοχευμένες διαρροές από την Κουμουνδούρου εμπεριέχουν αιχμές προς τους πρώην γραμματείς Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλο (αμφότεροι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ) για την αρνητική οικονομική εικόνα. 
Από την πλευρά του Δημήτρη Τζανακόπουλου τονίζεται ότι το κόμμα δεν χρωστούσε ούτε μισό ευρώ όταν το παρέδωσε. 
Ο Πάνος Σκουρλέτης (2018-2020) υπογραμμίζει ότι επί των ημερών του εξοφλήθηκε και το χρέος του κόμματος στην Εθνική Τράπεζα, καταβάλλοντας μέρος της κρατικής χρηματοδότησης. Τονίζει μάλιστα πως μειώθηκε και το μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά 40%, με αρκετά πρόσωπα να περνούν πλέον στη θέση των συνεργατών των βουλευτών.

Πολλοί, εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Νέας Αριστεράς (μεταξύ των οποίων και ο Τζανακόπουλος), θεωρούν ότι διαρροές που πηγάζουν από τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου βάζουν στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το καταστατικό, άλλωστε, τα οικονομικά του κόμματος αποτελούν αρμοδιότητα του προέδρου. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού διαμηνύεται, ωστόσο, ότι μέχρι και την παραίτηση Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μηδενικό χρέος στις τράπεζες.

Στο κάδρο ο Τσίπρας;

Σε αυτό το φόντο, ο Στέφανος Κασσελάκης – σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες – επιχειρεί να στοχοποιήσει τους πρώην συντρόφους της Νέας Αριστεράς για την οικονομική κακοδιαχείριση αφήνοντας, συνειδητά, αιχμές και κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ήδη, άλλωστε, ο νέος πρόεδρος έχει δείξει διάθεση αποστασιοποίησης από τα έργα και τις ημέρες του προκατόχου του, στην κυβέρνηση της περιόδου 2015 – 2019.
Σε κάθε περίπτωση, δημιουργεί προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ η δυσκολία πληρωμής των εργαζομένων, και για τον λόγο αυτό εξετάζεται μία γκάμα επιλογών ώστε να ξεπεραστεί αυτός ο οικονομικός σκόπελος.
 Σημειώνεται ότι η διοίκηση των ΜΜΕ – με πρόσφατη γραπτή ανακοίνωση – έχει σημειώσει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση ούτε για απολύσεις, ούτε για έλεγχο στην ελευθερία του λόγου, στον βαθμό βέβαια που τηρούνται οι κανόνες του κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».