ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Ενας «ριράιτερ» χαντάκωσε τη Νέα Δημοκρατία


Κάποιο ανώνυμο «περιβάλλον» του Αντώνη Σαμαρά επιχείρησε να διαψεύσει το χθεσινό δημοσίευμα της ΕφΣυν για την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού σε «τουρκική μειονότητα» που περιλαμβάνεται σε εκτενές άρθρο του στο περιοδικό «Εποπτεία» (τχ. 141, Ιανουάριος 1989).
Το «περιβάλλον» του κ. Σαμαρά δεν απευθύνθηκε στην «Εφ.Συν.», αλλά στον «Real FM», μετά τις σχετικές αναφορές του Νίκου Φίλη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Αντιγράφω από τον ιστότοπο του ραδιοσταθμού: «Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε βρεθεί και το 1994 στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης και τότε, όπως σχολιάζουν από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, είχε υπάρξει διάψευση από τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Ανοιξης, Μανώλη Καλαμίδα, που ανέφερε ότι ουδέποτε είχε χρησιμοποιηθεί η έκφραση “τουρκική μειονότητα” και ότι ήταν λάθος του ριράιτερ του περιοδικού, το οποίο είχε βγάλει και σχετική ανακοίνωση, ζητώντας συγγνώμη».

Φυσικά, πρόκειται για αστειότητα. Αυτό το «επιχείρημα» εφευρέθηκε το 1994, όταν είχαμε αποκαλύψει αυτό το άρθρο στη στήλη «Ιός» της «Ελευθεροτυπίας». Τότε ο κ. Σαμαράς εμφανιζόταν ως υπερπατριώτης και δεν του ταίριαζαν οι παλιές του απόψεις. Αλλά το να τις αποδίδει σε κάποιον «ριράιτερ» δεν πείθει κανέναν.
Οχι μόνο γιατί, αν συνέβαινε κάποιο τέτοιο λάθος, θα είχε διόρθωση στο επόμενο τεύχος του περιοδικού, αλλά κυρίως επειδή στο σύνολό της η σχετική παράγραφος αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους της Θράκης ως ένα «ξένο σώμα», προβλέποντας ότι η μειονότητα θα φύγει από τη Θράκη και θα εγκατασταθεί στη Φρανκφούρτη ή τη Μασσαλία!

Οσο για τη «συγγνώμη» του περιοδικού, κι αυτή είναι ανέκδοτο, εφόσον δόθηκε πέντε χρόνια μετά το άρθρο, μόλις δηλαδή το αποκαλύψαμε. Και βέβαια οι στενές προσωπικές σχέσεις του ζεύγους των εκδοτών της «Εποπτείας» με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είναι πασίγνωστες. Γι’ αυτό εξάλλου την επίμαχη περίοδο ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ο νεαρός Κυριάκος Μητσοτάκης (που βέβαια κι αυτός δεν είδε το «λάθος» του ριράιτερ).
Ακόμα πιο αστείο είναι το γεγονός ότι κανείς από τη Ν.Δ. και τους φιλότιμους προπαγανδιστές της δεν βρέθηκε να απαντήσει στη δεύτερη αποκάλυψη της ΕφΣυν, για την αναφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε «τουρκική μειονότητα» κατά την επίσημη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ετσεβίτ, το 1978. Αλλά ποιος θα μπορούσε να πει ότι φταίει ο «ριράιτερ» των επίσημων «Αρχείων Καραμανλή» όπου φιλοξενείται ο επίμαχος διάλογος;

Δημήτρης Ψαρράς
Εφημερίδα των Συντακτών (10.6.2023)