ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Ο Μπιρσίμ και το Πρωτοχρονιάτικο Μπεν Χουρ της ΕΡΤ

- Τι μου λες, Σπύρο; Είναι δυνατόν κοτζάμ ΕΡΤ να μην μπορεί να κάνει ένα super duper εορταστικό πρόγραμμα;


Μια μικρή Χριστουγεννιάτικη ιστορία από το βιβλίο "Η ΕΡΤ εν τάφω" του Σπύρου Κρίμπαλη, που κυκλοφορεί σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία, ανέβασε ο συγγραφέας στο fb. Πρωταγωνιστής στην ιστορία είναι ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ και αναφέρεται στο εορταστικό πρόγραμμα της ΕΡΤ..
για το 2018.
Διαβάστε την ιστορία, από το βιβλίο "Η ΕΡΤ εν τάφω", όπως την παραθέτει ο Σπύρος Κρίμπαλης στο fb:
"ΜΠΙΡΣΙΜ, ΤΟ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Η διοίκηση της ΕΡΤ εκτός από την επαναφορά της Ραδιοτηλεόρασης και του Θεάτρου της Δευτέρας είχε ένα ακόμα μεγαλεπήβολο σχέδιο στα σκαριά…
- Ένα super duper εορταστικό πρόγραμμα που θα αφήσει εποχή!
Αυτό θα πει να έχεις όραμα για τη δημόσια τηλεόραση! Μπορεί το πρόγραμμα να βούλιαζε στις επαναλήψεις, μπορεί η εσωτερική παραγωγή να παρουσίαζε φαινόμενα διάλυσης και παρακμής, μπορεί οι εξωτερικές παραγωγές να ήταν μπλοκαρισμένες από την επιτροπή προγράμματος, μπορεί να μην υπήρχε απολύτως κανένα στρατηγικό σχέδιο για το άμεσο ή το απώτερο μέλλον, όμως ο Κωστόπουλος οραματίστηκε να προσφέρει στους τηλεθεατές της ΕΡΤ τα πιο λαμπερά Χριστούγεννα και την πιο κεφάτη Πρωτοχρονιά!
Και ποιος καταλληλότερος να αναλάβει ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα από το υπέρλαμπρο άστρο των Χριστουγέννων και του ΠΑΣΟΚ, τον Τάσο Μπιρσίμ! Αρχικά αποφάσισα να μείνω έξω από αυτή την υπέρλαμπρη ιστορία. Όχι μόνο γιατί είχα ήδη αρκετή δουλειά αλλά κυρίως για να μην ανοίξω ένα ακόμα μέτωπο προστριβών με τον συμπαθή συνταξιούχο σκηνοθέτη. Ωστόσο, η χριστουγεννιάτικη ομάδα εργασίας που είχε συστήσει ο Μπιρσίμ, βρέθηκε πολύ γρήγορα σε αδιέξοδο. Ένας-ένας έρχονταν στο γραφείο μου και ζητούσαν βοήθεια. Κάποιοι ήταν έτοιμοι να παραιτηθούν και άλλοι να δηλώσουν ασθένεια για να εξαιρεθούν. Κανένας δεν καταλάβαινε τι ήθελε να κάνει ο Μπιρσίμ ή μάλλον όλοι καταλάβαιναν ότι αυτό που ήθελε να κάνει ήταν εντελώς ανεδαφικό.

Ανέλαβα να εξηγήσω στον Κωστόπουλο τις συνθήκες που επικρατούσαν στο τμήμα εσωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ. Του εξήγησα τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Του εξήγησα ότι ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε σε μια τέτοια παραγωγή (ή μάλλον σε δυο τέτοιες παραγωγές εφόσον ήθελε ένα show για τα Χριστούγεννα και ένα για την Πρωτοχρονιά) ήταν να την αναθέσουμε σε ένα εξωτερικό παραγωγό ως μικτή παραγωγή. Ο Κωστόπουλος έμοιαζε να πέφτει από τα σύννεφα. Με κοίταξε με ειλικρινή απορία.

- Τι μου λες, Σπύρο; Είναι δυνατόν κοτζάμ ΕΡΤ να μην μπορεί να κάνει ένα super duper εορταστικό πρόγραμμα;

Ο άνθρωπος δεν είχε ιδέα για τις πραγματικές ανάγκες μιας τηλεοπτικής παραγωγής. Ο δε Μπιρσίμ του είχε φουσκώσει τα μυαλά ότι θα του έκανε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων και μάλιστα τζάμπα. Με βαριά καρδιά ο Κωστόπουλος συμφώνησε να πάρουμε προσφορά από δύο εξωτερικούς παραγωγούς. Σε δυο μέρες ήρθαν οι προσφορές αλλά ο Κωστόπουλος είχε ήδη αλλάξει γνώμη. Και τα δύο εορταστικά έπρεπε να γίνουν αναγκαστικά από τον εσωτερικό μηχανισμό της ΕΡΤ. Πρότεινα τότε να αναλάβει το ένα εορταστικό η εταιρεία παραγωγής που έκανε το «Αλάτι της Γης». Ουσιαστικά θα ζητούσαμε ένα εορταστικό επεισόδιο με τον προϋπολογισμό και τις συνθήκες παραγωγής ενός κανονικού επεισοδίου. Υπήρχε και η εκδοχή να αυξηθεί ελάχιστα το budget για να γίνει πιο πλούσιο αλλά ο Κωστόπουλος το απέρριψε. Με τα χίλια ζόρια συμφωνήσαμε να κάνει το «Αλάτι της Γης» το Χριστουγεννιάτικο εορταστικό πρόγραμμα και ο εσωτερικός μηχανισμός υπό τον Μπιρσίμ το Πρωτοχρονιάτικο.

Κλείσαμε ραντεβού με τον παραγωγό της εκπομπής και τον παρουσιαστή Λάμπρο Λιάβα για να μας παρουσιάσουν την ιδέα τους για το Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Φτάνοντας το πρωί στο γραφείο μου βρήκα να με περιμένουν ήδη καθισμένοι στο τραπέζι των συνεδριάσεων ο Λεοντής, ο Μπιρσίμ και ο «πυροβολημένος» τεχνικός που είχε πλέον προαχθεί σε υπασπιστή του Μπιρσίμ. Στην παρουσίαση που ακολούθησε ο Λεοντής και ο Μπιρσίμ έφερναν συνεχώς αντιρρήσεις σε ό,τι και να έλεγε ο Λιάβας. Ήταν φανερό ότι έβλεπαν το «Αλάτι της Γης» ανταγωνιστικά. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα με πήρε ο Κωστόπουλος και μου είπε να κόψω το «Αλάτι της Γης» εντελώς.

- Μα δε θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ, κύριε Κωστόπουλε. Είναι στο budget ενός κανονικού επεισοδίου
- Δε με νοιάζει. Δεν το θέλω.

Έκανα ότι δεν κατάλαβα τι μου είπε. Η εταιρεία παραγωγής είχε προχωρήσει ήδη στα γυρίσματα του επεισοδίου και θα ήταν αντιδεοντολογικό, αντιεπαγγελματικό και ανήθικο να τους πω ότι δεν θέλουμε πλέον το επεισόδιο. Το εορταστικό «Αλάτι της Γης» έπαιξε κανονικά το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων όπως το είχαμε προγραμματίσει. Ευτυχώς που ο Κωστόπουλος δεν έβλεπε ποτέ του τηλεόραση κι έτσι μάλλον δεν κατάλαβε ότι έπαιξε στον αέρα. Ούτως ή άλλως μετά από λίγες μέρες σταμάτησε να μου μιλάει.

Εν τω μεταξύ ο Μπιρσίμ έστηνε πυρετωδώς το Πρωτοχρονιάτικο Μπεν Χουρ. Μια ημέρα ήρθε στο γραφείο μου κρατώντας από το χέρι τη δημοσιογράφο της πρωινής ζώνης Μαίρη Πολλάλη. Ήμουνα με τον Σιούλα.
- Πώς σας φαίνεται; Δεν είναι κούκλα; Για παρουσιάστρια στο εορταστικό λέω…
Σπάνια μπορεί κάποιος να με κάνει να νιώσω τόσο άβολα. Η κοπέλα χαμογελούσε παγωμένα. Ο Σιούλας επίσης. Ο Μπιρσίμ έκανε τις συστάσεις. Τους πρότεινα να καθίσουν αλλά βιάζονταν να φύγουν. Είχε να την εκθέσει και αλλού φαίνεται.

Δυο εβδομάδες πριν την Πρωτοχρονιά όλο το πράγμα κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα. Το budget είχε κοπεί και ξανακοπεί αλλά παρέμενε δυσανάλογα υψηλό. Ο διευθυντής παραγωγής απειλούσε με παραίτηση. Η αρχισυντάκτρια το ίδιο. Ο σκηνοθέτης ήθελε να πνίξει τον Μπιρσίμ. Τελικά το γύρισμα έγινε χάρη στην αυταπάρνηση όλων των συντελεστών που ανέχτηκαν τον ακατάσχετο, ανοργάνωτο, χαοτικό Μπιρσίμ πάνω από το κεφάλι τους μαζί φυσικά με τον άτυπο καλλιτεχνικό διευθυντή, Χρήστο Λεοντή.
Κι έτσι το πεντάωρο πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα με τον εμπνευσμένο τίτλο «2018 ευχές γεμάτες αναμνήσεις», με παρουσιαστές την Αντριάνα Παρασκευοπούλου και τον Πάνο Χρυσοστόμου, μας θύμισε με μεγάλη επιτυχία την τηλεόραση της δεκαετίας του ‘80 που νομίζαμε ότι είχαμε ξεχάσει για πάντα.