ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Tριάντα χρόνια από τη σφαγή στην πλατεία Τιέν-Αν-Μεν

Φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, στην πλατεία Τιέν-Αν-Μεν στο Πεκίνο, στις 4 Ιουνίου του 1989.
Οι μαζικές διαμαρτυρίες που είχαν αρχίσει από τα μέσα Απριλίου με αιτήματα για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, έμοιαζαν να απειλούν τις πανίσχυρες Αρχές της Κίνας. Έπειτα από διαταγή της..
κινεζικής ηγεσίας, υπό τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ, επενέβη ο στρατός για να διαλύσει την εξέγερση στην υπό κατάληψη πλατεία Τιέν-Αν-Μεν («Πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης»), όπου ήταν συγκεντρωμένοι φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες, σκοτώνοντας χιλιάδες πολίτες. Η πρωτοφανής βία και οι εκτελέσεις διαδηλωτών που ακολούθησαν, προκάλεσαν παγκόσμια φρίκη και σειρά διαμαρτυριών από πολλές χώρες του κόσμου.
Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων έμεινε στην Iστορία ως «Η σφαγή στην πλατεία Τιέν-Αν-Μεν».
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Σαν σήμερα τον 20ό αιώνα», παραγωγής 2011, που αναφέρεται στο γεγονός.
Προβάλλονται εικόνες από τις ημέρες της λαϊκής εξέγερσης του 1989 στο κέντρο του Πεκίνου, καθώς και από τη βίαιη καταστολή της, το πρωί της 4ης Ιουνίου 1989 στην πλατεία Τιέν-Αν-Μεν, όταν ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ διέταξε τον στρατό να ανοίξει πυρ κατά πολιτών. Σημείο αναφοράς, η εικόνα ενός μοναχικού διαδηλωτή, ο οποίος σταμάτησε με το σώμα του μία ολόκληρη φάλαγγα αρμάτων μάχης, που έγινε από τα πιο δυνατά σύμβολα στην Ιστορία της ανθρωπότητας για τον 20ό αιώνα.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Πάνος Παπαδόπουλος
Αφήγηση: Αλέξανδρος Λαχανάς
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/i-sfagi-stin-plateia-tien-an-men