ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί η Αθήνα γέμισε παπαγάλους

«Αν έλεγε κανείς στους Έλληνες, όχι πολύ παλιά, ότι οι ουρανοί τους θα συντηρούσαν παπαγάλους με δακτυλιοειδή λαιμό, η απάντηση μάλλον θα διακατεχόταν από δυσπιστία». Ετσι ξεκινάει ο Guardian το αφιέφωμά του για τους παπαγάλους στην Ελλάδα.
«Οι κλιματολογικές συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για την επιβίωσή τους», αναφέρει ο Π. Λατσούδης..
στον Guardian, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της ορνιθολογικής εταιρείας. «Τα πάρκα μας είναι γεμάτα από εξωτικά φυτά και καρπούς φρούτων που κάνουν ευκολότερη την αναπαραγωγή και την επιβίωση των πουλιών», προσθέτει.Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πώς τόσοι παπαγάλοι διαβιούν στην Ελλάδα, οι ορνιθολόγοι λένε πως τα συγκεκριμένα πουλιά δεν είναι «τυπικοί μετανάστες» και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις. Αντ′ αυτού, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πουλιά έχουν διαφύγει από αιχμαλωσία.
Πλέον, υπάρχουν τόσα πολλά από τα πτηνά που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διεξάγει καταμέτρησή τους με την ελπίδα να μάθει την έκταση αυτής της εναέριας εισβολής.
Τον περασμένο μήνα, οι αρχές έλαβαν επειγόντως μέτρα για να αφαιρέσουν φωλιές παπαγάλων από  δέντρα στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας καθώς το μέγεθος ορισμένων φωλιών ήταν τόσο μεγάλο που υπήρχε φόβος πτώσης τους σε πεζούς.
Η απογραφή, που ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνει βίντεο και εικόνες για να εντοπιστούν οι παπαγάλοι και έχει ως στόχο να καθορίσει πόσο γρήγορα οι πληθυσμοί τους πολλαπλασιάζονται.
Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν φόβοι ότι τα πουλιά θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική βιοποικιλότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει τους παπαγάλους στον κατάλογο διεισδυτικών ξένων ειδών.
 Όπως όμως τονίζει ο Παναγιώτης Λατσούδης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά καταγγελία ή κάποιο στοιχείο πως έχει προκληθεί ζημιά.