ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Δεν κάνει το παιδί...

Υπόγειο «σύνδρομο Αβέρωφ» στη ΝΔ: θα πάει με τον Κυριάκο στις εκλογές;

Το ερώτημα «με ποιον επικεφαλής θα πάει στις εκλογές η ΝΔ» δείχνει παράλογο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τις προβαλλόμενες επιμόνως δημοσκοπικές αναφορές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.
Πώς είναι δυνατόν να τίθεται τέτοιο ερώτημα για έναν πολιτικό αρχηγό από το επιτελείο του οποίου το μόνο θέμα που ανακινείται στα ΜΜΕ είναι αν θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ή αν θα χρειαστεί και κάποια πρόσθετη στήριξη στη Βουλή;
Πώς γίνεται να κινείται η οποιαδήποτε αμφιβολία για το -εκλογικό- τουλάχιστον-μέλλον του;..
Κι όμως κινείται, που θα έλεγε και ο Γαλιλαίος. Ή αλλιώς ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Στα βαθιά παρασκήνια της ΝΔ και  στο περιθώριο των προβλέψεων που κάνουν σοβαροί πολιτικοί αναλυτές  τίθεται -έστω και ως περιορισμένη πιθανότητα- το ενδεχόμενο να καταρρεύσει πριν τις εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ. Τρελό; Καθόλου.
Εννοούν να καταρρεύσει η στρατηγική του και να τον παρασύρει- διακρίνουν μάλιστα τα πρώτα σημάδια, όπως π.χ. η εγκατάλειψη της ρητορικής για τη «συμφωνία αλήθειας» και η παταγώδης αποτυχία του αιτήματος για άμεσες εκλογές.
Το σύνολο των επιφυλάξεων που διατυπώνονται για την πορεία του προέδρου της ΝΔ εξελίσσεται σε βάση για πιθανή παρέμβαση των «μεγάλων» της συντηρητικής παράταξης, με επιδίωξη την αλλαγή ηγεσίας πριν από τις επόμενες κάλπες- κατά το προηγούμενο του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1984: αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν διαπιστώθηκε -με αφορμή την ήττα τους στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς -ότι ήταν αδύνατο να αντιπαρατεθεί στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τηρουμένων των αναλογιών αντίστοιχες σκέψεις γίνονται και σήμερα για τις δυνατότητες του Κυριάκου απέναντι τον Τσίπρα αλλά και για τη βιωσιμότητα της στρατηγικής του, καθώς και τον τρόπο κομματικής λειτουργίας του.
Είναι χαρακτηριστικός ο παραλληλισμός από έμπειρο πολιτικό αναλυτή «ο Κυριάκος θυμίζει αυτό που είχε πει  ο πατέρας του για τον Γ. Παπανδρέου: "δεν κάνει το παιδί"». Παλαίμαχος της ΝΔ λέει αναφερόμενος στις δυνατότητές του: «Όταν τον ψάχνουμε  βρίσκουμε πάντα μειονεκτήματα και ποτέ προσόντα».
Η διατύπωση συμπυκνώνει την κριτική που ασκείται σιωπηρά, αλλά εκτεταμένα πλέον στον πρόεδρο της ΝΔ, δίκην απολογισμού για τη θητεία του ως τώρα.

- απόσπασμα από εμπεριστατωμένο άρθρο του Γ. Λακόπουλου στο σάιτ anoixtoparathyrο (oλόκληρο το κείμενο ΕΔΩ)