ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ποιος πληρώνει τις εφημερίδες;

Τον περασμένο Ιούλιο, το BBC ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περισσότερες από 1.000 (ακόμα) θέσεις εργασίας επειδή αναμένει μείωση των εσόδων του κατά 150 εκατομμύρια στερλίνες (234 εκατομμύρια δολάρια) από το ανταποδοτικό τέλος το επόμενο οικονομικό έτος.
Αιτία είναι η στροφή του κοινού από την τηλεόραση στο διαδίκτυο.
Τα τελευταία χρόνια το BBC έχει ήδη περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων ύψους 800 εκατομμυρίων στερλινών, το οποίο άρχισε να υλοποιεί το 2010.
Το ανταποδοτικό τέλος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση του BBC στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύψους 145,50 στερλινών ετησίως, καταβάλλεται από κάθε νοικοκυριό στη χώρα που έχει.. τηλεόραση.
Σε ανακοίνωσή του το BBC ανέφερε ότι «αυτό συμβαίνει γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν iPlayer, κινητά και τη διαδικτυακή ενημέρωση, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν τηλεόραση μειώνεται».
Και για τις εφημερίδες, όμως, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Οι αναγνώστες προτιμούν το δωρεάν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, ενώ το μοντέλο πώλησης ολόκληρου του φύλλου με τη μορφή συνδρομής δεν έχει πετύχει.
Ετσι αναζητούνται νέες λύσεις, όπως αυτή που προσφέρει η Blendle, μια ολλανδική νεοφυής εταιρεία που πωλεί άρθρα εφημερίδων «με το κομμάτι».
- διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου που υπογράφει η Μαρίνα Μποκάτου στην Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακου