ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Μεϊμαράκιας

Γράφει ο Θανάσης Καρτερός

Αυτοφωράκια ψάχνει ο Τσίπρας, είπε αυτή τη φορά ο Μεϊμαράκης. Όπου αυτοφωράκιας, για τους αμόρφωτους ή ημιμαθείς περί τη νύχτα, είναι ο άνθρωπος τον οποίο εμφανίζουν ως υπεύθυνο απέναντι στον νόμο οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, για να τραβιέται στα αυτόφωρα και τα συμπαρομαρτούντα όταν το "μαγαζί" διαπράττει παραβάσεις. Εν ολίγοις, τον βάζουν μπροστά για να τρώει το δικαστικό και ποινικό ξύλο για τις δικές τους λοβιτούρες.
Ερασιτεχνική γλωσσολογία: Η λέξη παραπέμπει σε γλωσσική ομάδα η οποία περιλαμβάνει ένα μπουκέτο από άνθη της αμαρτίας. Ματάκιας, για παράδειγμα. Πρεζάκιας. Τσαντάκιας. Κορτάκιας. Λέξεις που έλκουν την καταγωγή τους από τον υπόκοσμο και βρήκαν μια θέση στη γλωσσική καθημερινότητα με ενδιάμεσο, υποθέτουμε, τον δικαστηριάκια -τον τύπο που ξημεροβραδιάζεται στα δικαστήρια- και τους αστυνομικούς και δικαστικούς συντάκτες.
Τώρα ήρθε η ώρα να βρουν και μια θέση στο πολιτικό λεξιλόγιο. Με εισηγητή φυσικά τον ρέκτη..
του πολιτικού πολιτισμού Μεϊμαράκη. "Αντί να γλείφεις του Χατζηνικολάου, έλα να γλείψεις τον δικό μου, που είναι πιο ωραίος" είπε πριν από λίγα χρόνια στον Παυλόπουλο, μέσα στη Βουλή, εις επήκοον αρκετών βουλευτών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μαρτυρία ενός από αυτούς, πολλοί φοβήθηκαν μήπως κατεβάσει και τα παντελόνια για να αποδείξει το δίκιο του.
Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά ουδέν καλόν αμιγές κακού. Και το κακό στην περίπτωση αυτή είναι ότι από τότε πολλοί αμφιβάλλουν για το εσώτερο μεγαλείο που ο ίδιος τόσο παραστατικά διαφήμισε. Βρε, μπας και; Με αποτέλεσμα να μη χάνει κι αυτός ευκαιρία να μας δείξει πόσο άντρας είναι, πόσο μάγκας και άρα με πόσο μεγαλείο εσώτερο. Και από τον ψευτράκο μέχρι τον αυτοφωράκια, τι φαντάζεστε; Μερικοί πόντοι εσώτερου μεγαλείου δρόμος είναι.
Θα μου πείτε, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν είναι βέβαια. Αλλά τι να κάνεις όταν οι κυρίες της Εκάλης, οι κύριοι του Ψυχικού, τα ρετιρέ του συστήματος εκπροσωπούνται από τον Μεϊμαράκη; Ο οποίος διαψεύδει τον στίχο ότι οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο; Να που υπάρχει ένας τουλάχιστον και διεκδικεί και την πρωθυπουργία. Θεριακλής, τσαμπουκαλής, μερακλής, ευσταλής. Και με λαμπρό εσώτερο μεγαλείο.
Ας προσέξει μόνο λίγο, γιατί καραδοκούν πολλοί Μπαϊρακτάρηδες. Κι από τον Μεϊμαράκη μέχρι τον Μεϊμαράκια, πάλι λίγοι πόντοι δρόμος είναι...

Αυγή