ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Είχε όνομα: Αϊλάν Κούρντι

Συγκλονίζει η φωτογραφία του τρίχρονου πνιγμένου παιδιού που ξεβράστηκε σε παραλία του Μπόντρουμ έπειτα από το ναυάγιο του σκάφους που μετέφερε την οικογένειά του στην Κω.
Το άψυχο κορμάκι του Αϊλάν στα χέρια του Τούρκου αστυνομικού βρίσκεται στην πρώτη σελίδα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εφημερίδων και της «Εφ.Συν.»
  
Η τραγική ιστορία
Τα δύο σκάφη είχαν αποπλεύσει τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη από το Μπόντρουμ με προορισμό την Κω. Βυθίστηκαν και τα δύο -άγνωστο πώς- και η τουρκική ακτοφυλακή ανέσυρε 12 νεκρούς, ανάμεσά τους τον Αϊλάν Κούρντι, τον πεντάχρονο αδελφό του..
Γκαλίπ και τη μητέρα τους Ρεχάν. Ο πατέρας, Αμπντουλάχ, βρέθηκε αναίσθητος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μπόντρουμ.

Η οικογένεια του Αϊλάν από το Κομπάνι προσπαθούσε να φτάσει στον Καναδά, όπου έχουν μεταναστεύσει συγγενείς.
Η αδελφή του Αμπντουλάχ, Τίμα Κούρντι, δήλωσε από το Βανκούβερ στην εφημερίδα Canada's National Post ότι έμαθε από συγγενή το περιεχόμενο της τηλεφωνικής κλήσης του πατέρα της οικογένειας: «Η γυναίκα μου και τα παιδιά είναι νεκρά».
Η οικογένεια είχε καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στις καναδικές αρχές, η οποία απορρίφθηκε τον Ιούνιο εξαιτίας των περιπλοκών που συναντούν οι αιτήσεις που προέρχονται από την Τουρκία.
«Προσπαθούσα να τους βοηθήσω. Φίλοι και γείτονες με βοήθησαν με τα τραπεζικά, αλλά δεν μπορούσαμε να τους βγάλουμε (από την Τουρκία) και γι' αυτό μπήκαν στη βάρκα. Τους πλήρωνα το ενοίκιο στην Τουρκία, αλλά είναι τρομερή η μεταχείριση των Σύρων εκεί», είπε η Τίμα Κούρντι.

- Efsyn