ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Popaganda από τη ΝΕΡΙΤ!

Ή πως η κρατική τηλεόραση, του ανταποδοτικού τέλους, χρησιμοποιεί προς όφελός της ρεπορτάζ που έχουν παράγει ανεξάρτητα δημοσιογραφικά μέσα

Πριν λίγες μέρες η Popaganda δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό βίντεο μέσα από τo κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας πραγματοποιώντας μια δημοσιογραφική επιτυχία. Αυτό δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, δεν βρεθήκαμε στο «σωστό» μέρος την κατάλληλη στιγμή αλλά προέκυψε από την πεποίθησή μας πως το θέμα της Αμυγδαλέζας που αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του ελληνικού ρατσισμού είναι τελικά μια πολύ σημαντική ιστορία που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας μας.
Η ανυπαρξία οποιαδήποτε επίσημης ενημέρωσης από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και η εκκωφαντική απουσία δημοσιογραφικής έρευνας από τα κυρίαρχα μέσα, μας ώθησε να.. ασχοληθούμε με το θέμα εδώ και αρκετό καιρό και να το παρακολουθούμε από κοντά δημοσιεύοντας στις 21/11/2014 και άλλο ένα παρόμοιο ρεπορτάζ με οχτώ μαρτυρίες «ενοίκων» του κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας.
Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος και την σημαντικότητα του θέματος, αποφασίσαμε για λόγους ηθικής και αισθητικής να μην ενσωματώσουμε διαφημίσεις στο εν λόγω βίντεο αν και θα μπορούσαμε προσδοκώντας έσοδα από το κανάλι μας στο youtube. Μετά την δημοσίευση ορισμένα ιδιωτικά ψηφιακά μέσα μας προσέγγισαν ζητώντας άδεια αναπαραγωγής του βίντεο (ούτως η άλλως οποιοσδήποτε μπορεί να το ενσωματώσει στην σελίδα του μέσω του καναλιού της Popaganda), άδεια την οποία και δώσαμε με την προϋπόθεση να μην πειραχτεί το υλικό. Μέχρι που το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου είδαμε και το ρεπορτάζ μας στην εθνική τηλεόραση μέσω του καναλιού της ΝΕΡΙΤ που αποφάσισε ορθά να προβάλει της εικόνες της ντροπής, που κάθε Έλληνας πρέπει να δει, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Το ρεπορτάζ στη συνέχεια το δημοσίευσε και στο webtv της.
Το θέμα είναι όμως ότι ποτέ δεν μας ρώτησε ποτέ αν εμείς επιθυμούσαμε κάτι τέτοιο. Έτσι αντί να έρθει σε κάποια επικοινωνία μαζί μας αποφάσισε να πάρει το βίντεο από το κανάλι μας, κάτι που απαγορεύει η ίδια η πλατφόρμα του youtube, το μόνταρε, βάζοντας μια δημοσιογράφο να κάνει το σπικάζ έξω από το φράκτη του στρατοπέδου! Άραγε η συγκεκριμένη συνάδελφος θα προσπαθούσε ποτέ να μπει μέσα το στρατόπεδο συγκέντρωσης και να κάνει κάτι αντίστοιχο; Πιστεύουμε πως όχι. Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά στο webtv προβάλλει και διαφημίσεις πριν την προβολή του βίντεο για να έχει διαφημιστικά έσοδα!
- διαβάστε περισσότερα στο popaganda