ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ολοι οι άνθρωποι της Σοφίας

του Χρήστου Ξανθάκη

Για τις παραιτήσεις Μακρυδημήτρη και Μορώνη στη ΝΕΡΙΤ, σας το γράψαμε πρώτοι και αποκλειστικά την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα στο enet.gr. Δεν ήμασταν μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, όπου και υπεβλήθησαν, για να σας πούμε ακριβείς διαλόγους, αλλά η γενική σκέψη πίσω από την παραίτηση Μορώνη ήταν πως δεν μπορεί να στηθεί και να λειτουργήσει ανεξάρτητος και ποιοτικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Δημοσίου με τις συγκεκριμένες νοοτροπίες που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό.
Ποιες νοοτροπίες είναι αυτές; Ας πούμε η έντονη επιθυμία της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη να έχει αποφασιστικό λόγο σε όλα όσα συμβαίνουν στην Αγία Παρασκευή. Αναμενόμενο..  είναι, αν σκεφτεί κανείς και την περίφημη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διορίζει το παντοδύναμο Εποπτικό Συμβούλιο δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Υποτίθεται ότι κάτι τέτοιες καταστάσεις προσπάθησε να προλάβει ο επικεφαλής του Εποπτικού Θόδωρος Φορτσάκης, προκηρύσσοντας νέο Διοικητικό Συμβούλιο πριν οριστεί το Εποπτικό. Αλλά μερικές φορές όσο προνοητικός και να είσαι, δεν βγαίνουν τα κουκιά.

Η κυρία Βούλτεψη επέμενε σε όλους τους τόνους την Πέμπτη ότι δεν παρεμβαίνει στη ΝΕΡΙΤ και ότι τελευταία φορά που μίλησε στον Αντώνη Μακρυδημήτρη ήταν τον Δεκαπεντάγουστο για τα «χρόνια πολλά». Οπως έχει αποδείξει ωστόσο η μακρόχρονη δημοσιογραφική εμπειρία, δεν είναι ανάγκη να τα «ψέλνεις» από μόνος σου ή από μόνη σου σε κάποιον. Γι' αυτή τη δουλειά υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, που, λόγω εγγύτητος, μπορούν να βάλουν και τις κατάλληλες τρικλοποδιές.
Βλέπε, ας πούμε, την υπόθεση με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ από Θεσσαλονίκη. Οπως λένε έγκυροι διαδρομιστές του Ραδιομεγάρου, ο Αντώνης Μακρυδημήτρης είχε συμφωνήσει με την Κουμουνδούρου να μεταδώσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση τόσο την ομιλία όσο και τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό μαθαίνουμε ότι θα γινόταν με ένα και μοναδικό αντάλλαγμα: Να δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας ερώτηση, και σε καλή σειρά μάλιστα, από δημοσιογράφο της ΝΕΡΙΤ.

Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, δηλαδή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε «διπλή» μετάδοση (έναντι «μονής» του Σαμαρά και του Βενιζέλου) και η ΝΕΡΙΤ θα κέρδιζε αναγνώριση, έστω διά της πλαγίας, πολύ πλαγίας οδού, από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ολοι ευχαριστημένοι, σαν να λέμε, και πάμε παρακάτω. Ελα όμως που λογάριαζαν δίχως τους ξενοδόχους. Οπου ξενοδόχοι οι άνθρωποι της Σοφίας Βούλτεψη στο Ραδιομέγαρο, οι οποίοι φρόντισαν να δημιουργήσουν «τρομοκρατικό» κλίμα ενόψει της ανόδου Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Και «πούλησαν» μια χαρά στο Μαξίμου την απορία «από πού κι ώς πού ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δύο μεταδόσεις, ενώ οι άλλοι είχαν από μία;». Το γεγονός ότι ο Σαμαράς έκανε μόνο ομιλία και ο Βενιζέλος μόνο συνέντευξη Τύπου, δεν ξέρω αν πέρασε από το μυαλό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, άμα σου μπει η ιδέα στο κεφάλι δύσκολα βγαίνει. Κι αφού μπήκε η ιδέα στα υψηλά κλιμάκια της Ν.Δ., λογικό και αναμενόμενο ήταν να καεί το πελεκούδι και να φτάσουμε στις παραιτήσεις.

Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι άλλο η αιτία και άλλο η αφορμή. Η ιστορία με τη ΔΕΘ και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αφορμή. Η αιτία ήταν οι διαρκείς παρεμβάσεις εκ μέρους της Σοφίας Βούλτεψη, πράγμα που επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο Αντώνης Μακρυδημήτρης την Πέμπτη το απόγευμα, αμέσως έπειτα από την παραίτησή του, σε κουβέντα που είχε με φιλικά του πρόσωπα στην Αγία Παρασκευή. Διότι στην Ελλάδα όλα αλλάζουν, αλλά το μακρύ χέρι της κυβέρνησης δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να θωπεύει το Ραδιομέγαρο...

Υ.Γ Περιττό να συμπληρώσουμε πόσο έντονη ήταν η φημολογία στην Αγία Παρασκευή όλη την περασμένη εβδομάδα για τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Κάποιοι μοίραζαν θέσεις και οφίτσια, στο πολύ χαλαρό και άνετο.

- Media / Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία