ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Με μπουλντόζα «ξύρισαν» τον λόφο της Αμφίπολης!

ΒΙΝΤΕΟ
«Ξυρίστηκε» μέσα σε ελάχιστες μέρες ο λόφος Καστά για να έρθει στο φως «εδώ και τώρα» ο τάφος της Αμφίπολης, όπως αποκαλύπτουν οι νέες φωτογραφίες της ανασκαφής που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο πρώην λόφος σε αυτό το σημείο μετατράπηκε ξαφνικά σε νταμάρι, πράγμα που αποκλείει να έχει αφαιρεθεί όλο αυτό το χώμα με την επιστημονική αρχαιολογική πρακτική που προϋποθέτει τσαπάκι, φτυάρι και σκουπάκι.
Οι επισκέπτες του μνημείου βλέπουν άλλωστε φορτηγά να πηγαίνουν και να έρχονται μεταφέροντας χώμα από μέσα κι απ' έξω από τον τάφο. Και θα πει κανείς, ποιο το κακό.
Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν πως πάνω ή πέριξ του τάφου οφείλει κανείς να ψάξει με πολλή προσοχή αν υπάρχει ταφική πυρά, γιατί στους συλημένους τάφους, όπως είναι αυτός κατά 90%, μόνο από τα υπολείμματα της πυράς, από κάποια μισοκαμένα αντικείμενα, όπως π.χ. όπλα αν πρόκειται για ανδρική ταφή ή κοσμήματα αν πρόκειται για γυναικεία, μπορεί να πληροφορηθεί την ταυτότητα..
του νεκρού σε συνδυασμό με τυχόν κτερίσματα που έχουν απομείνει εντός του νεκρικού θαλάμου.
Το επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Πολιτισμού δεν μας διευκρινίζει αν έγινε ανασκαφική έρευνα πάνω από τον τάφο που φαίνεται καθαρισμένος εντελώς και ποια τα τυχόν ευρήματα. Μας πληροφορεί ωστόσο πως αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου που στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο είναι απλό βοτσαλωτό και αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Συνεπώς, τίποτα το πολυτελές.
(από ρεπορτάζ της Νινέττας Κοντράρου-Ρασσιά στην «Ε»)

Δείτε και το βίντεο: