ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ο Σταύρος Λυγερός, ο «καλός» Ερντογάν και η τουρκική φούσκα

«Μετά τον Ερντογάν τι;». Aυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σταύρου Λυγερού, που γράφτηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Οικονομικών Κώστα Μελά και  το οποίο αποτελεί μια σφαιρική και διεισδυτική καταγραφή της σημερινής Τουρκίας.
Ο Σταύρος Λυγερός φωτίζει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες έχει τροφοδοτήσει και η ανακάλυψη ενεργειακών πηγών: το αυτοκρατορικό σύνδρομο της διψασμένης για ενέργεια Τουρκίας, την "Αραβική Άνοιξη", την ισραηλινή πολιτική, τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποικία χρέους και το επικείμενο ξανασερβίρισμα του σχεδίου Ανάν. Υπ’ αυτό το πρίσμα αναλύει το ζήτημα της ΑΟΖ και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών, ανασκευάζοντας κυρίαρχους..
μύθους ("εξημέρωση του θηρίου" και "καλός ο Ερντογάν κακοί οι στρατηγοί").
Τον χάρτη της τουρκικής οικονομίας συνθέτει ο Κώστας Μελάς. Με βάση πρωτογενείς στατιστικές αποκωδικοποιεί τα μεγέθη, τη δυναμική και τις αντιφάσεις της. Αυτό που μέχρι τώρα είναι το πλεονέκτημα είναι και η αχίλλειος πτέρνα του τουρκικού μοντέλου. Εάν σταματήσει η εισροή κεφαλαίων, η φούσκα θα σκάσει.
Το βιβλίο είναι γραμμένο αρθρωτά κατά τρόπο που η καθεμιά από τις τέσσερις ενότητές του να μπορεί να διαβασθεί αυτόνομα.