ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

4.800 τα «θύματα» από τη «βόμβα» στα media

 Απολογισμός των τριών χρόνων του Μνημονίου
(από την εφημερίδα Παρόν - 21/4)

Περίπου 4.800 θέσεις εργασίας χάθηκαν από την πολιτική του Μνημονίου μόνο στις εισηγμένες εταιρείες ΜΜΕ από το 2009 έως και το 2012! 
Οι εισηγήσεις των εκδοτών, που έγραφαν πως πρέπει να σκάσει η φούσκα στα ΜΜΕ, εισακούστηκαν από τους «τροϊκανούς» και σε μια τριετία έκλεισαν παράλληλα τρία συγκροτήματα και ένας τηλεοπτικός σταθμός, αφήνοντας χώρο κυρίως σε εκείνους που υποστηρίζουν το Μνημόνιο.
Οι «τροϊκανοί», «απαγορεύοντας» τα δάνεια σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ που είχαν επικριτική στάση, προχώρησαν σε «εκκαθάριση» του τοπίου, προς όφελος εκείνων που υιοθέτησαν..
τη μνημονιακή ατζέντα. Όταν λείπουν οι ανταγωνιστές, αναπόφευκτα κερδίζουν αυτοί που μένουν στην αγορά, ακόμη και αν έχουν πολύ υψηλότερα χρέη. Βεβαίως, για να υπάρχει όλη η εικόνα, πρέπει να σημειώσουμε πως οι επεμβάσεις ήταν χειρουργικές και οι «τροϊκανοί» εκμεταλλεύτηκαν τα σφάλματα και τις αδυναμίες των επιχειρηματιών των ΜΜΕ
Ο απολογισμός για τους εργαζομένους είναι δραματικός. Πέρα από τις περικοπές των μισθών και τη μετατροπή των εργασιακών συνθηκών σε... σκλαβοπάζαρο, οι μεγάλες απώλειες είναι στις θέσεις εργασίας. Σαν να έπεσε βόμβα σε ένα χωριό, εξαφανίστηκαν περίπου 4.800 θέσεις εργασίας μόνο στις εισηγμένες εταιρείες ΜΜΕ, ενώ είναι άγνωστο τι έχει συμβεί στον υπόλοιπο κλάδο, όπου δεν υπάρχουν στοιχεία.
Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν, Alter, ΙΜΑΚΟ, Εκδόσεις Λυμπέρη αλλά και στη Χ.Κ. Τεγόπουλος, η οποία παρέμεινε σε λειτουργία, αλλά σταμάτησε να εκδίδει την «Ελευθεροτυπία», εργάζονταν 2.859 άνθρωποι. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία χάθηκαν 1.940 θέσεις εργασίας και τίποτα δεν δείχνει πως η «ανθρωποθυσία» θα σταματήσει. Συνοπτικά, οι απώλειες για το διάστημα 2009 - 2012 για τις εταιρείες έχουν ως εξής: ΔΟΛ -680, Πήγασος -619, Αττικές Εκδόσεις -281, Καθημερινή -189, Mega -109, Ναυτεμπορική -31 και Τεχνικές Εκδόσεις -31.