ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Πέθανε ο αγωνιστής της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας, Γιώργος Τσαπόγας

 Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο παλαίμαχος δημοσιογράφος της Εθνικής Αντίστασης, μέλος της ΕΣΗΕΑ και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44, καθώς και εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ επί πολλά χρόνια στη Διοίκηση του ΤΣΠΕΑΘ, Γιώργος Τσαπόγας.
Ο Γιώργος Τσαπόγας γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Χατζή Μεσσηνίας. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Γιώργος Τσαπόγας στην επαγγελματική του σταδιοδρομία εργάστηκε στις εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ», στο περιοδικό «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», ως οικονομικός συντάκτης.
Επί σειρά ετών ήταν ο αρχισυντάκτης και αρθρογράφος του περιοδικού «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και συνέβαλε αποτελεσματικά με τις δημοσιογραφικές του έρευνες και τις..
αναλύσεις του σε αποκαλύψεις για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, που συνδέονται με τον ορυκτό πλούτο και τα πετρέλαια του Αιγαίου.
Διετέλεσε, επίσης, σύμβουλος τύπου της ΔΕΗ, του ΟΠΕ και του ΕΒΕΑ, καθώς και των εντύπων «ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ», «ΔΕΛΤΙΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» και στη «ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ». Είχε συγγράψει οικονομικές μελέτες, άρθρα, αναλύσεις και ιδιαίτερες μελέτες για τη βιομηχανία, τον τουρισμό και το εξωτερικό εμπόριο.
Στην κοινωνική και συνδικαλιστική του δραστηριότητα υπήρξε μέλος της Γραμματείας Επιτροπής Ειρήνης, μέλος της Γραμματείας «Έκκληση της Ακρόπολης», μέλος της Γραμματείας «Δεκαετία Πολιτιστικής Ανάπτυξης» της ΟΥΝΕΣΚΟ. Διακρίσεις: Είχε τιμηθεί με ειδική διάκριση από την έδρα του ΟΗΕ για την προβολή των αρχών και των αποφάσεών του και έλαβε το μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης και το Δίπλωμα Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.
Στη συγγραφική του δραστηριότητα εξέδωσε τα κάτωθι βιβλία: «Μακρονησιού Παραλειπόμενα», «Το πρώτο ηλεκτρονικό λαμπιόνι άναψε το 1888», «Έπεα πτερόεντα», «Από τον Λίβανο στη Βάρκιζα και την Υποταγή», «Νίκου Ζαχαριάδη, ο Αληθινός Παλαμάς», «Ελλήνων Φιλοσόφων Γνωμικά».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται το μονάκριβο γιο του και συνάδελφο Κώστα Τσαπόγα και τη σύζυγό του Ίρκα και αποχαιρετά τον μεγάλο αγωνιστή της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας, που σε όλη του τη ζωή διακρίθηκε για τους κοινωνικούς του αγώνες και υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και τον τόπο με ευθύνη, αρετή, ήθος και αγωνιστικότητα.
Σύμφωνα με την επιθυμία του, δεν θα υπάρξει εξόδιος ακολουθία, αλλά θα αποτεφρωθεί.