ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Απεργία ξανά στο «Κέρδος» για την (νέα) απόλυση Λεοντάρη

Νέα απεργιακή κινητοποίηση (ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΦΕ) στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» καθώς η εργοδοσία, που αφένος δεν έχει εξοφλήσει τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων και αφετέρου επιμένει στην παράνομη και καταχρηστική απόλυση του δημοσιογράφου Γιάννη Λεοντάρη.
Για το θέμα της απόλυσης Λεοντάρη μας εστάλη «ανταπόκριση από το ΚΕΡΔΟΣ» που έχει μεγάλο ενδιαφέρον:

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ

Ο συνάδελφος Γιάννης Λεοντάρης έκανε κανονικά σήμερα την βάρδια του στο τμήμα Internet της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ όταν στο σπίτι του έφθασε το εξώδικο που του κοινοποιούσε την απόλυση του. Η μητέρα του ήταν αυτή που την παρέλαβε και τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για τα ευχάριστα μαντάτα.
Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το «σήριαλ» του ΚΕΡΔΟΣ –Κέρδος μόνο για τους ιδιοκτήτες προφανώς - όλα ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο όταν η ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ξεκίνησε την διαδικασία πιέσεων για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με βασικό στοιχείο την μείωση μισθών αλλά και μία σειρά άλλους όρους μετατροπής των εργαζομένων σε δουλοπάροικους απόλυτης εξάρτησης από τις εκάστοτε ανάγκες της εταιρείας...

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΡΔΟΣ, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, απέκρουσαν συλλογικά το κύμα πιέσεων που έγινε μάλιστα σε δύο γύρους και επιστέγασμα του δεύτερου γύρου προσκλήσεων για υπογραφή ατομικών συμβάσεων ήταν η απόλυση του Γ. Λεοντάρη. Άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων που ζήτησαν από τα σωματεία κινητοποιήσεις και πράγματι στα μέσα Δεκέμβρη έγιναν απεργίες με αίτημα την επαναπρόσληψη του συναδέλφου και το πάγωμα των ατομικών συμβάσεων.
Μετά από τις απεργίες και τις επαφές που έγιναν με τα σωματεία και την διοίκηση της εταιρείας, υπήρξε μία εκεχειρία με την δέσμευση της ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ότι πρώτον ανακαλεί την συγκεκριμένη απόλυση και δεύτερον ότι παγώνει τις ατομικές για να δοθεί η ευκαιρία στην ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει την διαδικασία υπογραφής συλλογικής σύμβασης.
Μάλιστα στην συνάντηση των σωματείων με την διοίκηση της εταιρείας, η διευθύνουσα σύμβουλος είχε πει στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμη «γιατί κάνατε τόση φασαρία για μία απόλυση που δεν έγινε;», επειδή στον συνάδελφο δεν είχε αποσταλεί το σχετικό εξώδικο κοινοποίησης της απόλυσης, δεδομένου ότι ο ίδιος αρνήθηκε να υπογράψει τα σχετικά χαρτιά στο λογιστήριο.
Όλοι χαρήκαμε αν και στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπήρχε το «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Άλλο όμως… αχλάδα κι άλλο αυτή η αισχρή συμπεριφορά της εταιρείας να αθετεί ό,τι λέει και αφού υποχρεώσει τον συνάδελφο Λεοντάρη να πάρει όλο το υπόλοιπο της άδειας του –γιατί τάχα πιέζει η Επιθεώρηση Εργασίας που διαπίστωσε διάφορες παρατυπίες όταν εκλήθη στο ΚΕΡΔΟΣ – μόλις επιστρέφει στην εργασία του τον …σουτάρει μεγαλοπρεπώς.
Μπροστά στον οδοστρωτήρα των αυθαιρεσιών και της ασυδοσίας που είναι πια ο κανόνας στα ΜΜΕ, τα παραπάνω ίσως να προκαλούν σε κάποιους την αντίδραση «τι μας λέτε τώρα ρε παιδιά!»
Όμως εμείς στο ΚΕΡΔΟΣ επιμένουμε ότι μπροστά στο τσουνάμι της ασυδοσίας και της καταπάτησης κάθε στοιχειώδους εργασιακού δικαιώματος, η απάντηση είναι μία: κινητοποίηση και αλληλεγγύη στον εκάστοτε βαλλόμενο, γιατί ο επόμενος μπορεί να είναι ΕΓΩ.
Το ΚΕΡΔΟΣ αύριο δεν κυκλοφορεί γιατί ζητήσαμε από την ΕΣΗΕΑ και πράγματι προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία.