ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Οι πρώτες απολύσεις του 2012

Τη δόξα του αφεντικού που έκανε ποδαρικό
στις απολύσεις το 2012 διεκδικεί ο κυρ Αλέκος…


Τη δόξα του πρώτου εκδότη που προβαίνει σε απολύσεις το νέο έτος ήθελε φαίνεται να κερδίσει ο Αλ. Μπακατσέλος ο οποίος απέλυσε ήδη 5 δημοσιογράφους του Αγγελιοφόρου. Οι πέντε εργαζόμενοι έλαβαν στο σπίτι τους την καταγγελία της σύμβασής τους με κλητήρα, ο οποίος θα επιδόσει αύριο και άλλες επτά απολύσεις.
Οι απολύσεις γίνονται με προειδοποίηση, δηλαδή οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα απολυθούν οριστικά στις 9 Μαΐου με το ήμισυ της αποζημίωσης που δικαιούνται. Και φυσικά στο τετράμηνο που θα παραμείνουν στην επιχείρηση, θα πρέπει να πάρουν και το σύνολο της κανονικής τους αδείας, μαζί με πιθανά υπόλοιπα του 2011.
Να σημειώσουμε ότι εκκρεμούσε αυτές τις ημέρες μία ακόμη συνάντηση της εργοδοσίας με αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜΘ στα πλαίσια του διαλόγου. Αλλά ο εργοδότης προχώρησε προφανώς σε μία κίνηση… μονολόγου ξεκινώντας τις απολύσεις.
Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό που ζητούσε η Ένωση ήταν η εγγύηση της διατήρησης των θέσεων εργασίας και η επαναπρόσληψη των 12 απολυθέντων την προηγούμενη φορά, η απάντηση της εργοδοσίας στο αίτημα αυτό είναι προφανής...

Αξίζει να προσθέσουμε ότι στα εξώδικα δεν αναγράφεται ο λόγος καταγγελίας της σύμβασης, ενώ την προηγούμενη φορά χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα η πρόθεση της εργοδοσίας να αναστείλει την καθημερινή έκδοση του Αγγελιοφόρου.
Στην προκλητική αυτή εκδοχή «διαπραγμάτευσης» από πλευράς εργοδοσίας θα πρέπει να δοθεί μία δυναμική απάντηση από την Ένωση Συντακτών και κυρίως από τους εργαζόμενους.
Η τακτική αποδοχής ατομικών συμβάσεων από πλευράς ΕΣΗΕΜΘ δεν δικαιώθηκε αφού και τις αποδοχές συρρίκνωσε και τις θέσεις εργασίας δεν διασφάλισε. Μια τακτική που πιθανότατα επιφυλάσσεται και για τους εργαζόμενους των εφημερίδων Μακεδονία – Θεσσαλονίκη.
Πιθανότατα οι απολύσεις αυτές αποτελούν ακόμη ένα όπλο εκβιασμού των εργαζομένων μέχρις ότου αυτοί να δεχτούν να εργασθούν για 700 ευρώ. Η μόνη πειστική απάντηση στις επιθέσεις που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Και μόνο με πανελλαδικής εμβέλειας κινητοποιήσεις διαρκείας, μπορεί να πειστούν εκδότες και καναλάρχες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση.

Καλούμε την ΠΟΕΣΥ και τις κατά τόπους ενώσεις να συνειδητοποιήσουν ότι ήγγικεν η ώρα μίας συνολικής απάντησης στους Ρηγάδες, Κουρήδες, Γιαννίκους, Μπόμπολες, Ψυχάρηδες, Ανδρουλιδάκηδες και Μπακατσέλους.

Στα επιχειρηματικά τους παιχνίδια και τις διαπλοκές τους με την εξουσία δεν θα χρησιμοποιήσουν ως ομήρους τους εργαζόμενους.

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε ένα σύνθημα που ακούστηκε στην μοναδική κοινή συγκέντρωση και πορεία που έκαναν πέρυσι οι εργαζόμενοι Μακεδονίας και Αγγελιοφόρου. Να την επαναλάβουμε άμεσα με κεντρικό το συγκεκριμένο σύνθημα:
«Κάνουν απολύσεις με το έτσι θέλω
δεν θα σας περάσει Ρήγα – Μπακατσέλο»…

-από το asyntaxtostypos