ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

«Κάνουμε δημοσιογραφία για να αλλάξουμε τον κόσμο»

Η απονομή ενός από τα φετινά βραβεία Pulitzer στον online δημοσιογραφικό οργανισμό Propublica δεν σήμανε μόνο την αναγνώριση του διαδικτυακού ρεπορτάζ ως ισότιμο μέλος της δημοσιογραφικής κοινότητας αλλά και την ανάδειξη ενός νέου ανεξάρτητου δημοσιογραφικού μοντέλου: αυτού που χρηματοδοτείται απευθείας από τους πολίτες για να εστιάσει στην ερευνητική δημοσιογραφία και να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη. Οι συντάκτες του βραβευμένου ρεπορτάζ αποκάλυψαν το ρόλο που έπαιξαν οι τραπεζίτες της Wall Street στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.
Η διακήρυξη των αρχών του Propublica παραπέμπει σε παλιότερες ρομαντικές εποχές αλλά οι δημοσιογράφοι οι οποίοι προέρχονται από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά συγκροτήματα Τύπου της Αμερικής το εννοούν πραγματικά: Κάνουν δημοσιογραφία για να αλλάξουν τον κόσμο. Πέρυσι, η ιστοσελίδα τους δέχθηκε 12,7 εκ. επισκέψεις (αυξημένες κατά 119% σε σύγκριση με το 2009) και περισσότεροι από 1.300 πολίτες στήριξαν οικονομικά το όραμα του propublica καταβάλλοντας πάνω από.. 3,8 εκατομμύρια δολάρια και ζητώντας από τους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν καλά κρυμμένες αλήθειες.
Το J! μίλησε αποκλειστικά με τον Jesse Eisinger (φωτογραφία), συντάκτη του άρθρου «The Wall Street Money Machine» ο οποίος μαζί με τον Jake Bernstein κέρδισαν το φετινό Pulitzer στην κατηγορία του διεθνούς ρεπορτάζ.