ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία

του Πέτρου Κατσάκου / protothema.gr

Όλο και περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ιδιωτική εκπαίδευση στέλνοντας τα παιδιά τους στα δωρεάν δημόσια σχολεία.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη νέα σχολική χρονιά προβλέπουν δραματική πτώση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία για τις εισαγωγικές τάξεις (Α' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου), η οποία αναμένεται να υπερβεί το 25% σε σχέση με την ήδη «πεσμένη» περσινή χρονιά. Σε πολλά ιδιωτικά σχολεία της πρωτεύουσας προγραμματίζονται ήδη μείωση τμημάτων για τη νέα σχολική περίοδο (από 1 έως 3 τμήματα).

Ήδη τα περισσότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ξεκίνησαν τις προεγγραφές από τις πρώτες ημέρες του Μαΐου σε μια πρώτη προσπάθεια διερεύνησης των προθέσεων των γονέων έτσι ώστε να προγραμματίσουν και τις δικές τους κινήσεις όσον αφορά την κατάρτιση των προγραμμάτων αλλά και.. την δύναμη των καθηγητών που θα απασχολήσουν.

Σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία και παρά τις δεσμεύσεις για πάγωμα των διδάκτρων, η πτώση των προεγγραφών δείχνει να ξεπερνά το 20%, ακόμη και σε «βαριά» ονόματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που στο παρελθόν συντάσσονταν λίστες αναμονής, τώρα μόλις και μετά βίας κλείνουν τα τμήματά τους.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο protothema.gr γυμνασιάρχης σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, «κάποτε υπήρχαν ουρές γονιών, τώρα κάνουμε πάρτι όταν εμφανιστεί... κάποιος».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών στα περίπου 500 ιδιωτικά σχολεία φοιτούν σήμερα περίπου 95.000 μαθητές, δηλαδή το 7% του μαθητικού δυναμικού της χώρας. Από τα ιδιωτικά σχολεία στη χώρα μας μόνο λίγες δεκάδες μπορούν να χαρακτηριστούν ως σχολεία της «ελίτ» με απλησίαστα δίδακτρα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών σχολείων είναι μικρές ή μεσαίες μονάδες που απευθύνονται στον μέσο πολίτη και φοιτούν παιδιά της μεσαίας τάξης, των οποίων οι γονείς πληρώνουν από το υστέρημά τους κυρίως για λόγους φύλαξης, ασφαλούς μεταφοράς, αλλά και ύπαρξης τάξεων με πολύ μικρό (αν όχι ανύπαρκτο) αριθμό παιδιών μεταναστών.

Τα σχολεία αυτά πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης, καθώς τα «ακριβά» ιδιωτικά πάντα θα έχουν τη σίγουρη δεξαμενή πελατείας από τα εύπορα στρώματα του πληθυσμού.

Από την πλευρά της δημόσιας εκπαίδευσης οι αρμόδιοι διευθυντές τηρούν ακόμη στάση αναμονής αφού η ένταξη χιλιάδων μαθητών στην γυμνάσια και λύκεια δεν έχει φτάσει ακόμη στο στάδιο των εγγραφών αφού κάτι τέτοιο αναμένεται να ξεκινήσει μετά το τέλος των εξετάσεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Προβληματισμός επικρατεί και στα αρμόδια γραφεία του υπουργείου Παιδείας αφού είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης ενός σημαντικού όγκου μαθητών «υψηλών απαιτήσεων» από την ιδιωτική προς την δημόσια εκπαίδευση που θα έρθει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανά τάξη διδασκομένων που έχει ήδη επιβαρυνθεί μετά τις συνενώσεις που έφερε ο σχολικός Καλλικράτης.