ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες της Σταρ Ελλάς 2010 και ο αρχισμηνίας


Το e-mail που έφθασε εκείνη τη νύχτα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αρχισμηνία βάρδιας στο ραντάρ της Πάρνηθας περιείχε φωτογραφίες αποκαλυπτικού περιεχομένου της Σταρ Ελλάς 2010. Ηδη από την προεπισκόπηση περιεχομένου, ο νεαρός βαθμοφόρος ενθουσιάστηκε. Λίγη ώρα μετά το άνοιγμα του e-mail χτυπούσε το κόκκινο τηλέφωνο του φυλακίου, δίνοντας συναγερμό, επειδή το ραντάρ είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.
Το αθώο φαινομενικά e-mail ήταν ο δούρειος ίππος που επέτρεψε σε κακόβουλους χρήστες να διεισδύσουν στο δίκτυο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με σκοπό να αποσπάσουν απόρρητα έγγραφα και να θέσουν εκτός ενέργειας συγκεκριμένα ραντάρ. Η ομάδα κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ είχε ήδη ενεργοποιηθεί και διεξήγαγε πόλεμο για να αποτρέψει τους εισβολείς και να τους καταφέρει καίρια πλήγματα.
Ολα αυτά... βέβαια, δεν αποτελούν παρά ένα μόνο σενάριο, από αυτά στα οποία ασκούνται τα στελέχη κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να προετοιμαστούν για την αποτροπή ενδεχόμενης επίθεσης που είναι πιθανό να δεχτούν τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου και απειλούν την εθνική άμυνα της χώρας.
Η άσκηση «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2010», που έγινε πρόσφατα και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στους ξένους ακολούθους Αμυνας στην Αθήνα, περιελάμβανε πλήθος σεναρίων που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν οι στρατιωτικοί σε έναν ενδεχόμενο κυβερνοπόλεμο...
Συγκεκριμένα, περιελάμβανε:
Ανάλυση επιθετικών προγραμμάτων - λογισμικού.
Διαχείριση πολύπλοκων επεισοδίων.
Υποκλοπή αρχείων.
Παράλυση Server (άσκηση προστασίας του Διακομιστή ιστοσελίδων, όπου έχει εκδηλωθεί κακόβουλη επίθεση).
Επέμβαση σε ιστοσελίδες (προστασία μίας εφαρμογής στο Διαδίκτυο, στην οποία έχει εκδηλωθεί κακόβουλη επίθεση μέσω προσπάθειας ανάκτησης του ελέγχου της λειτουργίας της).
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ και ο Δρ Ιωάννης Κοροβέσης του Γραφείου του υπουργού Επικρατείας και υπεύθυνος της ιστοσελίδας www.open.gov.gr, παρουσίασαν τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διεξαγωγή της άσκησης. Oι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η διακρατική συνεργασία και η συνεργασία μεταξύ κρατών και οργανισμών αυξάνει την αποτελεσματικότητα σε θέματα κυβερνοάμυνας.


της Ι. Ηλιάδη / Εθνος