ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025
Ένα νεκρό παιδί κάθε ώρα: Ο Guardian δημοσιεύει τα ονόματα 18.457 παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα
Το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα, αποφάνθηκαν πρόσφατα ερευνητές του ΟΗΕ, μια κατηγορία που αντέκρουσε ως «ψευδή» ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τα στοιχεία, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ενισχύουν τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού: 18.457 παιδιά περιλαμβάνονται στη λίστα των θυμάτων του πολέμου στη Γάζα. Μάλιστα, η λίστα δεν είναι πλήρης, καθώς δεν περιλαμβάνει τα χιλιάδες παιδιά που εξακολουθούν να είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων και όσα χάνουν τη ζωή τους ελλείψει τροφής ή ιατρικής περίθαλψης.
Ο Guardian δημοσιεύει τα ονόματα των παιδιών που περιλαμβάνονται σε κατάλογο θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, τον οποίο τηρούν οι υγειονομικές αρχές της περιοχής.
Στα τέλη Ιουλίου, ο κατάλογος των νεκρών περιλάμβανε 60.199 ονόματα, εκ των οποίων τα 18.457 ήταν κάτω των 18 ετών.
Ο αριθμός αυτό - σε διάστημα σχεδόν δύο ετών - ισοδυναμεί σε βόμβες, σφαίρες και οβίδες που σκότωναν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι κάθε ώρα, κάθε μέρα.
Τα ανήλικα θύματα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των νεκρών, των οποίων τα πτώματα έχουν συλλεχθεί και ταυτοποιηθεί πριν από την ταφή.
Ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων που τηρούν οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα αναγνωρίζεται ως έγκυρος από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τον ισραηλινό στρατό, αν και οι ισραηλινοί πολιτικοί προσπαθούν συχνά να τον απορρίψουν.