ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Ανάγκη ενίσχυσης των έντυπων ΜΜΕ και των σημείων πώλησής τους


Το λουκέτο στο καθημερινό φύλλο της «Αυγής», πολιτικής εφημερίδας με ιστορία σχεδόν 70 χρόνων, η προαναγγελθείσα αναστολή έκδοσης της METROSPORT και όλων των εφημερίδων και εντύπων που χάθηκαν από τα περίπτερα τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ένα ακόμη σήμα συναγερμού για το μέλλον του Τύπου, και ειδικά του έγχαρτου, στη χώρα μας, Όπως και για το μέλλον εκατοντάδων θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από την κυκλοφορία εφημερίδων και περιοδικών.

Όποια βάση κι αν έχουν τα οικονομικά προβλήματα που επικαλούνται οι ιδιοκτήτες τους, όσο πραγματική και αναπόδραστη κι αν είναι η ψηφιακή μετάβαση των ΜΜΕ, η έκταση που παίρνει η κατάρρευση των κυκλοφοριών και η συρρίκνωση των έντυπων Μέσων στην Ελλάδα, την καθιστά παγκόσμια αρνητική εξαίρεση.

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία, και από το Βέλγιο μέχρι την Κίνα, η ψηφιακή μετάβαση των ενημερωτικών Μέσων κάθε άλλο παρά έχει εξαφανίσει την κυκλοφορία τους ως έντυπα, την απουσία τους από χιλιάδες σημεία πώλησης ή από τα γραμματοκιβώτια των εκατοντάδων χιλιάδων συνδρομητών τους.
  • Σε καμιά άλλη χώρα του αναπτυγμένου κόσμου δεν έχει συρρικνωθεί η κυκλοφορία των καθημερινών εφημερίδων σε λιγότερο από το 5 τοις χιλίοις του πληθυσμού της. 
  • Αλλά και σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν έχει συρρικνωθεί το δίκτυο πώλησης, που τροφοδοτείται πλέον από ένα μοναδικό μονοπώλιο διανομής, στο 1/5 μέσα σε δέκα χρόνια.
  • Και σε καμιά άλλη το κόστος της ταχυδρομικής αποστολής ακόμη και εντός του ίδιου νομού δεν είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο της τιμής της εφημερίδας.

Για να αποτραπεί μια συνολική και ραγδαία κατάρρευση των έντυπων ΜΜΕ, θεωρούμε αναγκαία, μαζί με τα άλλα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του Τύπου που πρέπει να συνδέονται πάντα και με τη διατήρηση ή/και αύξηση των θέσεων εργασίας (επιδότηση χαρτιού, ασφαλιστικού κόστους, καμπάνια φιλαναγνωσίας κ.α.), δύο κρίσιμα μέτρα:
  • Την κρατική επιδότηση της διατήρησης και διεύρυνσης των σημείων πώλησης εφημερίδων και περιοδικών σε όλη τη χώρα, με κίνητρα αλλά και προϋποθέσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές που σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων δεν υπάρχει περίπτερο ή άλλο σημείο πώλησης και
  •  την παρέμβαση του κράτους στην ορθολογική τιμολόγηση της ταχυδρομικής αποστολής των ενημερωτικών εντύπων, ενδεχομένως και την επιδότησή τους, ώστε να ενθαρρυνθεί η συνδρομητική κουλτούρα, που επιβιώνει σε βιώσιμα μεγέθη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Το Γ.Σ. της ΠΟΕΣΥ προτρέπει το Δ.Σ της να πρωταγωνιστήσει στη συζήτηση με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και όλες τις Ενώσεις του Τύπου για τη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού θεσμικού και χρηματοδοτικού πλαισίου για ζωντανές εφημερίδες και περιοδικά, βιώσιμες κυκλοφορίες και ορατό σε όλη τη χώρα δίκτυο διανομής και πωλήσεων.