ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Εξετάσεις μέσα στον... ιδρώτα - Αφόρητες οι συνθήκες για μαθητές και φοιτητές


Yπό δύσκολες συνθήκες συνεχίζονται οι εξετάσεις στα σχολεία αλλά και στα πανεπιστήμια της χώρας. Σε αίθουσες που βράζουν, με νερό στα θρανία και ιδρωμένοι από τη ζέστη και το άγχος, οι διαγωνιζόμενοι των πανελλαδικών και των προαγωγικών εξετάσεων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις καίριες ελλείψεις στις υποδομές των περισσότερων σχολικών μονάδων της χώρας. 
Οι φοιτητές παλεύουν στ’ αμφιθέατρα. Χθες, ένας φοιτητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ λιποθύμησε. Στα σχολεία, τυχεροί στάθηκαν οι μαθητές που έχουν είτε γυμναστήρια είτε χώρους εκδηλώσεων με κλιματισμό. Εκεί στοιβάχτηκαν κατά την αναμονή των εξετάσεων. Το ίδιο σήμερα, αύριο και μεθαύριο. Σε πολλά σχολεία δεν υπήρχε ούτε αυτή η λύση.

Λύσεις άλλες, πιο δραστικές, δεν βρέθηκαν. Οι περιφέρειες, οι δήμοι, το υπουργείο Παιδείας δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτονόητες συμβουλές προστασίας και την επίσημη, πια, απόφαση να κλείσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία και δημοτικά) σήμερα κι αύριο, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί η ένταση του καύσωνα. Στην Αθήνα ο δήμαρχος Αθηναίων αποφάσισε το κλείσιμο όλων των σχολείων του δήμου, το ίδιο αποφασίστηκε και στον Πειραιά, ενώ τυπική ήταν η ανακοίνωση από την περιφέρεια καθώς οι περισσότεροι δήμοι του λεκανοπεδίου από νωρίς είχαν λάβει σχετική απόφαση. Οπως και πολλοί δήμοι ανά την επικράτεια.

Καμία σκέψη για μετάθεση τουλάχιστον των προαγωγικών εξετάσεων, έστω μιας-δυο ημερών, καμία πρωτοβουλία για πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων, καμία λύση για τους μαθητές που φοιτούν σε εγκαταλειμμένα σχολεία. 
Εικόνα από δύο σχολεία που βρίσκονται κάπου στο κέντρο της Αθήνας: το ένα είναι Πρότυπο, το άλλο όχι. Στο Πρότυπο, μοναδικός χώρος με κλιματισμό ήταν το αμφιθέατρο. Σε αυτόν τον χώρο μπαινόβγαιναν μαθητές γυμνασίου και λυκείου ανάλογα με τις ώρες των εξετάσεων, μερικές εκ των οποίων ήταν διπλές. Μαθητές διαγωνίστηκαν σε δύο μαθήματα και έμειναν στο σχολείο από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Στο άλλο σχολείο, τίποτα. Οπου βρήκε ο καθένας καλύτερα.

Σημείωση: Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων δεν θα λειτουργήσουν σήμερα.

Αννα Ανδριτσάκη /EφΣυν