ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Το υποκριτικό «no politica» της Eurovision


Σήμερα είναι ο 2ος ημιτελικός του «ευρωπαϊκού» σόου εμπορευματοποίησης της μουσικής – της Eurovision. Σήμερα διαγωνίζεται, για ακόμη μια χρονιά, το κράτος του Ισραήλ. Η φετινή διοργάνωση εξελίσσεται παράλληλα με την εισβολή Ισραηλινών στρατευμάτων στην Ράφα και σε ένα πλαίσιο εκτεταμένης λογοκρισίας. 
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση της Νεολαίας του ΜέΡΑ25. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Η EBU -διοργανώτρια του διαγωνισμού- έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε αναφορά στον παλαιστινιακό Λαό ή μηνύματα στήριξης σε αυτόν, επικαλούμενη τον "μη-πολιτικό χαρακτήρα" του διαγωνισμού. Κάτι το οποίο αναδεικνύει και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στον τρόπο αντιμετώπισης εισβολών από την Δύση: Η Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, αλλά το Ισραήλ με 35 χιλιάδες δολοφονίες αμάχων, κυρίως παιδιών, επιτρέπεται να συμμετέχει κανονικά!
Αυτές οι απαγορεύσεις χαιρόμαστε που μάθαμε ότι δεν τηρήθηκαν, ούτε από μέλη του ακροατηρίου, που κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη, ούτε από συμμετέχοντες στο σόου και συγκεκριμένα από τον Eric Saade, ο οποίος φόραγε kufiya κατά την διάρκεια της ερμηνείας του την 1η βραδιά, τιμώντας έτσι και την καταγωγή του, καθώς ο ίδιος είναι κατά το ήμισυ Παλαιστίνιος. Φυσικά η αντιμετώπιση που έλαβαν από τις αρχές είναι χαρακτηριστική του Νεο-Μακαρθισμού που μαστίζει την Ευρώπη, με την απομάκρυνση των θεατών και διακοπή της βιντεοσκόπησης της πρόβας, στην πρώτη περίπτωση, και με απόκρυψη της ερμηνείας του Eric από τα social media.
Εξ’ αρχής είχαμε και έχουμε πάρει θέση υπέρ των λαών που υποφέρουν και σκοτώνονται για τα συμφέροντα των ολιγαρχών, για τις επιδιώξεις και τους ανταγωνισμούς των κρατών και της ίδιας της φύσης του καπιταλιστικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε υποκριτική την στάση της «πολιτισμένης» δύσης, την επιλεκτική συγκίνηση που αυτή επιδεικνύει και την καταστροφική πολιτική της στο Παλαιστινιακό.
Όμως, ποτέ μας δεν υπήρξαμε μηδενιστές. Για τον λόγο αυτό ανατρέχουμε σε μία από τις φωτεινές εξαιρέσεις του διαγωνισμού, στο τραγούδι της Ιταλίας του 2018, το Νon Mi Avette Fatto Niente και θυμίζουμε του επίκαιρους στίχους στις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι συνένοχοι δολοφονιών.
E non esiste bomba pacifista - Le vostre inutili guerre
(Δεν υπάρχει βόμβα ειρήνης - Είναι άχρηστοι οι πόλεμοί σας)»

***Χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και κατά της σφαγής στη Γάζα  σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο του Μάλμε, ενώ παράλληλα υποστηρικτές του Ισραήλ έχουν καλέσει σε δική τους συγκέντρωση σε κοντινή τοποθεσία της πόλης.