ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ο Τύπος στο έλεος του Άργους


Δευτέρα μεσημέρι, λίγο μετά τις 3:45 τής 13ης Μαΐου, και η ενημέρωση από το Άργος για τις κυκλοφορίες των εφημερίδων είναι σταματημένη στις 26 Απριλίου. Έχουν περάσει 17 ημέρες και δεν ανακοινώνονται οι πωλήσεις τής 27ης Απρίλιου για τις ελάχιστες πλέον εφημερίδες που επιτρέπουν αυτήν την ανακοίνωση. Ίσως αργότερα να υπάρξει η ανάρτηση 2-3 ακόμα δελτίων, αλλά αυτό δεν σβήνει τις εντυπώσεις για τη ραθυμία τού μοναδικού πρακτορείου διανομής Τύπου.
Όσο υπήρχε ένα δεύτερο πρακτορείο, η Ευρώπη, υφίστατο ένας ανταγωνισμός –ουσιαστικός ή στοιχειώδης. Τα έντυπα μπορούσαν να επιλέξουν ποιο από τα δύο θα τα διένειμαν, τα πρακτορεία προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, και ιδιαίτερα εκείνα των μεγάλων μαγαζιών τού Τύπου, ενώ γνωρίζουμε περιπτώσεις που πρόσφεραν κρυφά μπόνους για «μεταγραφές», δηλαδή για να αποσπάσουν το ένα από το άλλο κάποιους τίτλους εφημερίδων ή περιοδικών. 
Και πέρα από αυτά, υπήρχε μια συνέπεια στην ανακοίνωση των κυκλοφοριών. Τις μαθαίναμε γρήγορα και αναλυτικά. Δηλαδή χωριστά πόσα φύλλα πωλήθηκαν σε Αθήνα-Πειραιά, πόσα στην Περιφέρεια και, ακόμα (αν θυμόμαστε καλά), πόσα στο αεροδρόμιο που αποτελούσε ξεχωριστή κατηγορία!


Τώρα οι εκδοτικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο έλεος του Άργους που βάζει τους όρους του, ακόμα και για το πότε πρέπει να «κλείνουν» οι εφημερίδες τις σελίδες τους, όπως έκανε πρόσφατα με τις αθλητικές από τις οποίες ζήτησε να παραδίδουν τα φύλλα τους νωρίτερα.
Το «βρίσκονται στο έλεος» δεν είναι σχήμα λόγου αλλά κυριολεξία. Η απεργία των εργαζόμενων στο Άργος τον Απρίλιο στοίχισε στις εφημερίδες τα όποια έσοδα –ελαχιστοποιημένα και αυτά– μιας ημέρας. Και αν αύριο, μεθαύριο, οι εργαζόμενοι του πρακτορείου –που κατάγγειλαν χαμηλές αμοιβές, καθηλωμένους επί 13 χρόνια μισθούς, ελλείψεις τακτικού προσωπικού– επανέλθουν, ας πούμε με μια απεργία διαρκείας, τα έντυπα θα χάσουν περισσότερο την επαφή με το, έτσι και αλλιώς, ελάχιστο κοινό τους.

- από το Ηarddog