ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Άκου την Κλερ Ντέιλι...


Συνήθως λέμε αρνητικά πράγματα για το Ευρωκοινοβούλιο, για μια «Δημοκρατία» που έχει κρυφτεί σε μια Ευρώπη που σιγά σιγά σαπίζει. Υπάρχουν όμως φωνές σαν τη δική της. Λίγες, μετρημένες στα δάχτυλα αλλά δυνατές, που αξίζει να τις προσέξεις λίγο παραπάνω. Όχι γιατί κάνουν κάτι σπουδαίο και ηρωικό. Απλά επειδή λένε την αλήθεια κατάμουτρα και ενοχλούν. Και για αυτό προσπαθούν να τις φιμώσουν.
Μεταξύ άλλων θα ακούσεις την Κλερ Ντέιλι να λέει: «Κανένα δικαίωμα σε νόμιμη άμυνα δεν έχει το Ισραήλ. Είναι μια χώρα που κατέχει παράνομα εδάφη» και «Η Ευρώπη επιστρέφει στις ρίζες της και οι βασικές αρχές της είναι μία: Η αποικιοκρατία».
Εν τω μεταξύ έχεις όλα τα υπόλοιπα, έχεις και την ΕΠΟ να κλειδώνει όλη τη Νέα Φιλαδέλφεια για να γίνει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου…
Μάριος Διονέλλης / Πίσω Σελίδες

***
Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Κλερ Ντέιλι μιλώντας στην εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, ανέδειξε τον ρόλο της ΕΕ στην γενοκτονία της Παλαιστίνης κια τόνισε πως η γενοκτονία συνεχίζεται παρά τις αντιδράσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και παρά την καταδίκη από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. 
Γιατί άραγε γίνεται αυτό, αναρωτήθηκε, απαντώντας πως συμβαίνει μόνο επειδή υπάρχει η στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Λένε όλοι πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Όχι δεν είναι έτσι, το Ισραήλ είναι μια χώρα που κατέχει παράνομα τα παλαιστινιακά εδάφη, είναι μια χώρα εισβολής» είπε η ίδια τονίζοντας πως «όταν η φον ντερ Λάιεν δήλωνε πως το Ισραήλ έχει… καθήκον να αντιδράσει, ήξερε τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η ΕΕ εξοπλίζει και δίνει φτερά στο Ισραήλ για να συνεχίζει και φτάσαμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει συνέδριο κατά του ρατσισμού και να καλεί ως κεντρικό ομιλητή τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, εκεί έχουν φτάσει».
Η Κλερ Ντέιλι τόνισε πως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη Γάζα. «Η Γάζα είναι ένα τεστ. Το Ισραήλ είναι το κύριο όπλο για την επίθεση εναντίον των διεθνών συμβάσεων που ισχύουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Είναι μια δοκιμή για την στρατιωτικοποίηση, για τα σκληρά σύνορα, για την επίθεση στα δικαιώματα των απλών ανθρώπων. Στην ουσία, με όχημα το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέρχεται στις παλιές της αξίες που δεν είναι άλλες από τις αρχές της αποικιοκρατίας».
Τέλος η ίδια τόνισε πως όπως έγινε στο Απαρτχάιντ στη Νότα Αφρική, έτσι και τώρα, έστω και με τεράστιο κόστος για τους Παλαιστίνιους, τελικά θα επικρατήσει η λογική αλλά χρειάζεται καθημερινός αγώνας. Να ακουστεί η φωνή μας. Πηγαίνοντας σε κάθε γειτονιά με αυτό το μήνυμα, στηρίζοντας το κίνημα BDS για μποϊκοτάζ στο Ισραήλ αλλά και ενόψει ευρωεκλογών θα είναι πολύ σημαντικό βήμα να εκλεγεί ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ευρωκοινοβούλιο, Φανταστείτε πόσο δυνατότερη θα ήταν η φωνή μας αν είναι και ο Γιάνης στο ευρωκοινοβούλιο» ανέφερε η ίδια.