ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ένας κομμουνιστής στη Βραδυνή του Αθανασιάδη...


Μπορεί ο Μπάμπης Κλάρας να ήταν αδελφός του Άρη Βελουχιώτη, μπορεί να σήκωνε ψηλά την ιδεολογική του σημαία αλλά αυτό δεν εμπόδιζε τον εκδότη Τζώρτζη Αθανασιάδη – ο οποίος ήταν στο απέναντι στρατόπεδο – να έχει τον Κλάρα βασικό στέλεχος στη «Βραδυνή».
Θυμίζω ότι η «Βραδυνή» ήταν η κορυφαία εφημερίδα της δεξιάς παράταξης και από το ξεκίνημά της το 1923 υπό τον Δ. Α. Αραβαντινό και από το 1963 όταν πέρασε στην ιδιοκτησία του Τζώρτζη Αθανασιάδη.
Ο Αθανασιάδης δεν φορούσε χρωματιστά γυαλιά, δεν φορούσε παρωπίδες και κρατούσε ο ίδιος το τιμόνι. Δεν είχες συμβούλους πρόθυμους να οδηγήσουν την εφημερίδα στα βράχια…
Έτσι διατήρησε στο δυναμικό της εφημερίδας τον Μπάμπη Κλάρα ο οποίος από τις αρχές τις δεκαετίας του 1950 είχε δημιουργήσει την ιστορική «Φιλολογική Βραδυνή».

Όπως γράφει ο Τάκης Δ. Ψαράκης στοβιβλίο του «Εφημερίδες και δημοσιογράφοι» [Εκδόσεις Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνη, 1993] ο Μπάμπης Κλάρας μέσα από αυτή τη σελίδα έδινε την ευκαιρία σε νέους λογοτέχνες να εμφανιστούν στην πνευματική ζωή του τόπου.
Η συνεισφορά του Κλάρα στην ανάπτυξη στα Γράμματα και στη λογοτεχνική κριτική, διατηρήθηκε μέσα από τη Φιλολογική Βραδυνή – από το 1952 έως το τέλος του 1973.
Παράλληλα συνέβαλε για να μεταβληθεί η «Βραδυνή» σε κύριο αντιδικτατορικό φύλλο την περίοδο της Χούντας.

** Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του κειμένου που δημοσιεύει στο catisart.gr o Παναγιώτης Μήλας. Τίτλος του: «Ο Μπάμπης Κλάρας με τον Τζώρτζη Αθανασιάδη και τη ''Βραδυνή" στον αντιδικτατορικό αγώνα»