ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Σκάνδαλο υποκλοπών: Το ΣτΕ επιβάλλει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει Ανδρουλάκη για την παρακολούθησηΡάπισμα στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνει νέα κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναπέμπει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Την παραπάνω απόφαση γνωστοποίησε μιλώντας στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, ερμηνεύοντας ως αντισυνταγματικό το νόμο, ο οποίος είχε ψηφιστεί μετά την καταγγελία του Θανάση Κουκάκη και στερούσε από τα θύματα παρακολούθησης την δυνατότητα να ενημερωθούν από την ΑΔΑΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και κάλεσε τον πρόεδρο της Αρχής να γνωστοποιήσει την εισαγγελική διάταξη και τον πλήρη φάκελο με το υλικό που είχε συλλεγεί.

Ο κ. Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση ερώτησης στη Βουλή έκανε λόγο για ιστορική μέρα, τονίζοντας ότι η απόφαση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών και του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» να φτιαχτεί αντισυνταγματικός νόμος με στόχο να καλύψει τις πομπές του ίδιου και του κ. Δημητριάδη».

Έκανε λόγο επίσης για την πρώτη μεγάλη νίκη του κράτους δικαίου με την οποία ηττώνται και όσοι από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν συκοφαντίες, που «είχαν στόχο να πλήξουν την πολιτική μου διαδρομή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε πως ο ίδιος εγκαλούνταν από κυβερνητικά στελέχη, γιατί δεν ήθελε να ενημερωθεί προφορικά από τον κ. Γεραπετρίτη, υποστηρίζοντας ότι κάτι φοβάται, θέλοντας να εμφανίσουν το θύμα ως θύτη.
Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει μια χώρα διαφάνειας και αντάξια στις προσδοκίες ενός ευρωπαϊκού κράτος αλλά «πάντα κάποιος είναι στο απυρόβλητο».
«Όποιος κινείται θεσμικά δεν είναι ευάλωτος αλλά ισχυρός» πρόσθεσε σημειώνοντας πως «ο λαός μας διψά για Δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία».
Ο κ. Ανδρουλάκης θα συναντηθεί τη Δεύτερα με τον πρόεδρο της Αρχής, ο οποίος θα «τον ενημερώσει άμεσα, θεσμικά και νόμιμα, όπως έπρεπε από την αρχή».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

«Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε νόμο του 2021, τον οποίο εμείς αλλάξαμε το 2022» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» κρίνοντας βιαστική την ανακοίνωση- αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη.
Κυβερνητικές πηγές τα εξής επεσήμαναν πως η αίτηση του Ν. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ υποστηρίζοντας τα εξής:«1. Η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο.
2. Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022, όπως είχαμε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα. Για τη νεώτερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει μάλιστα ότι συνιστά ένα «σύστημα με εσωτερική συνοχή», άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του.
3. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ».

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Άρχισε το «ξήλωμα» του παρακράτους της Ν.Δ.

Το θέμα καυτηρίασε η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας «κόλαφο» για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη την απόφαση, που «κατασκευάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2021, ώστε να μπορεί το κέντρο των παρακολουθήσεων να κάνει ανενόχλητο τη δουλειά του».
«Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει πλέον το λόγο. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από αυτούς που νομίζουν ότι θα μπορούν για καιρό να παίζουν μαζί της» σχολιάζει, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, απαντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «την ώρα που όλος ο προοδευτικός κόσμος προτάσσει την ανάγκη μονομέτωπου αγώνα κατά της πολλάκις υπόλογης, αλλά και πανταχόθεν στριμωγμένης Δεξιάς, ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για την διαλεύκανση του σκανδάλου και στον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη».
«Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του. Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία» καταλήγει.

Νέα Αριστερά: Η απόφαση εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση

Η Νέα Αριστερά ισχυρίστηκε πως «ο Κ. Μητσοτάκης νομοθέτησε αντισυνταγματικά έχοντας πλήρη γνώση της αντισυνταγματικότητας για ένα και μόνο στόχο: Την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και την προστασία του παρακράτους που είχε στηθεί δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Είναι μια μικρή αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου σε μια χώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης, αυτό υποχωρεί διαρκώς. Συνιστά όμως και την απόλυτη δικαίωση όλων των επιχειρημάτων που προέβαλλαν την αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής τροπολογίας».
Όπως αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, «η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που έφερε η Ν.Δ. τον Μάρτιο του 2021 που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων. Λίγους μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε το γιατί. Έναν νόμο που υπερασπίστηκαν για χρόνια τα κυβερνητικά στελέχη και το σύστημα Μητσοτάκη».
«Η απόφαση του ΣτΕ εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναδεικνύεται σε αρχιερέα της συγκάλυψης και της παραβίασης του κράτους Δικαίου και του Συντάγματος. Το Δίκιο πρέπει να νικήσει, και θα νικήσει» καταλήγει.