ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Επικοινωνιακή ζημιά με «γενίτσαρους» και «ποντίκια»...


Μπορεί το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να πρόσφερε χαμόγελα ικανοποίησης στην ηγεσία και να γέμισε ελπίδες τη βάση της παράταξης, ωστόσο προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο στιγμές του τριημέρου που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο είναι η λέξη «γενίτσαροι» που χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι σκληρές αναφορές του Απόστολου Κακλαμάνη για «βοθρολύματα» και «ποντίκια».
Στα ανώτερα κομματικά κλιμάκια εκτιμούν ότι η κουβέντα δεν επικεντρώνεται τυχαία στα επίμαχα αυτά σημεία, ενώ, όπως υπογραμμίζουν, ο σκοπός όσων επιμένουν στην αναπαραγωγή τους, είναι η πρόκληση επικοινωνιακής ζημιάς, την οποία παραδέχονται εμμέσως. Μάλιστα, κάνουν λόγο για απόπειρα διαστρέβλωσης των λεγομένων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας κυρίως προς την πλευρά της Κουμουνδούρου, προκειμένου να επισκιαστεί το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου, το οποίο -κατά τους ίδιους- ήταν η αναγέννηση και η συσπείρωση, με απώτερο στόχο την επιστροφή σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Τι είπε όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης, τι εννοούσε και πώς ερμηνεύτηκε; «Οσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει: «Σε αυτή τη νέα εποχή, καλώ αυτούς που έμειναν στα δύσκολα, που κράτησαν τη σημαία της παράταξης ψηλά, αλλά και αυτούς που απογοητεύτηκαν από λανθασμένες πολιτικές επιλογές ή συμπεριφορές, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
Σύμφωνα με όσα διευκρίνιζαν στενοί του συνεργάτες στην «Εφ.Συν.», και στις δύο παρεμβάσεις του ο κ. Ανδρουλάκης διαχωρίζει με σαφήνεια τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έδρασαν με προσωπική ιδιοτέλεια και αναζήτησαν καρέκλες εξουσίας είτε στη Ν.Δ. είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον απλό κόσμο της παράταξης που έφυγε, τους προοδευτικούς πολίτες και ψηφοφόρους που είχαν δυσαρεστηθεί κατά το παρελθόν και ψήφισαν άλλα κόμματα. «Για τους πρώτους η πόρτα θα είναι κλειστή για καθαρά αξιακούς λόγους. Για τους δεύτερους η παράταξη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της, έχοντας κάνει αυτοκριτική αλλά και δίνοντας δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποδείξει ότι άλλαξε και ότι δεν θα πληγώσει ποτέ ξανά κανέναν Ελληνα». Και κατέληγαν λέγοντας ότι όσοι «μπερδεύουν» ψηφοφόρους με στελέχη το πράττουν εσκεμμένα.
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Κακλαμάνης, με διορθωτική του δήλωση -στο ίδιο επιθετικό ύφος με την αρχική- είχε εξηγήσει ότι η καταγγελία του στο συνέδριο αφορούσε «βουλευτές και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρόδωσαν τη λαϊκή εντολή και χτύπησαν πισώπλατα την κυβέρνηση Παπανδρέου που έδινε τη μάχη αποτροπής της άτακτης χρεοκοπίας». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε με τη σειρά του ότι η πόρτα του ΠΑΣΟΚ «είναι ορθάνοιχτη για όσα απλά μέλη και ψηφοφόρους εξαπατήθηκαν και ακολούθησαν οποιονδήποτε πολιτικό τυχοδιώκτη».

Δημήτρης Κουκλουμπέρης / ΕφΣυν