ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Τα νέα μέτρα για την Αττική - Η κατάσταση είναι στο όριο της απώλειας ελέγχου

Σε έκτακτα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Τετάρτης επιχειρεί η κυβέρνηση να ανακόψει το νέο κύμα της πανδημίας που χτυπάει την Αττική. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι πιέζεται επικίνδυνα το σύστημα υγείας, η ηγεσία του υπουργείου αρνείται να πάρει μέτρα αποφασιστικής στήριξης του ΕΣΥ και των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό. Ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε την ύπαρξη 310 νέων.. κρουσμάτων στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, 3 είναι οι νεκροί ενώ 67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους χώρους εργασίας αλλά και στις πλατείες, ενώ θα κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης.
Ειδικότερα:
1) Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
2) Σε ό,τι αφορά τα Καταστηματα Υγιεινομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
3) Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
4) Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων), όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
5) Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
6) Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.
Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10.00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

Ανδρ. Ξανθός: Η κατάσταση είναι στο όριο της απώλειας ελέγχου

«Η λήψη έκτακτων μέτρων στην Αττική μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων με SARS-CoV-2 και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προβληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μετά το «άνοιγμα» της οικονομίας και του τουρισμού» σχολιάζει ο Ανδρέας Ξανθός.
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κατάσταση είναι στο όριο της απώλειας ελέγχου και η προσπάθεια ωραιοποίησης της από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και δίνει «λάθος μήνυμα» στην κοινωνία. Επειδή δεν “μείναμε ασφαλείς” λαμβάνονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα και όχι επειδή “τα πάμε καλύτερα από το 1ο κύμα”, όπως μας είπε με θράσος ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας, «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενισχυμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση και παρέμβαση, σε συνεργασία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς-επαγγελματικούς φορείς. Μόνο με επιστημονική τεκμηρίωση, καλή εκτίμηση του κινδύνου, διαφάνεια, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και επαρκή προετοιμασία του ΕΣΥ, μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της νέας φάσης.

«Το στοιχείο της τοπικότητας είναι σημαντικό για στοχευμένα και δραστικά μέτρα Δημόσιας Υγείας, κάτι που προφανώς είναι δύσκολο να γίνει σε επίπεδο Δήμων του Λεκανοπεδίου και είναι πιο εφικτό σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων ή μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων» καταλήγει ο Ανδρ. Ξανθός.