ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Μετά το Πάσχα

Γράφει ο Νότης Μαυρουδής

Λοιπόν, σημειώστε: Ο πρωθυπουργός θα κάνει Πάσχα… εκεί, ο της αξιωματικής αντιπολίτευσης… αλλού, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο τάδε μέρος και ο άλλος του άλλου κόμματος στο άλλο σημείο.
Είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες, αφού λόγω Πάσχα, όλοι οι πολιτικοί ως…
καλοί χριστιανοί θα «πρέπει» να βρεθούν, εκτός από τις οικογένειες και τους οικείους τους, με τους ψηφοφόρους τους (πελάτες μου!!!), στις εκκλησίες, στα χωριά και στις πόλεις, ακολουθώντας τις λιτανείες, τον οβελία, τα κόκκινα αυγά και όλα τα γνωστά πατροπαράδοτα του έθνους.
Να εκτεθούν ανάμεσα στον λαό (τους) ο καθένας, αφού στοχεύει (ο καθείς) σε διαφορετικό λαό με βάση την πολιτική ποιότητα, την προσδοκώμενη ψήφο και βεβαίως την εκλογική κατάταξη του κόμματός τους.
Σύστημα είναι αυτό και αν θέλεις να το διατηρήσεις, θα «πρέπει» να το υπηρετήσεις και να το υποστηρίξεις.
Μετά, σε λίγες μόλις μέρες, μετά το Πάσχα, όταν ο κόσμος θα ξαναμαζευτεί στις πόλεις, ο αγώνας και οι κομματικές διαμάχες, εν όψει των εκλογών, θα ενταθούν, φαντάζομαι, με περισσότερη οξύτητα απ’ όλες τις πλευρές. Έτσι είναι ο πολιτικός ανταγωνισμός· δίνει χώρο στον όποιο πολιτικό πολιτισμό, ανάλογα με τα ποιοτικά στοιχεία τής κάθε παράταξης. Δεν θα σχολιάσω τώρα τις διαφορές και τις αποχρώσεις τού κάθε πολιτικού κόμματος. Το καθένα αφήνει το πολιτιστικό-κομματικό αποτύπωμα ενός συνόλου, το οποίο προέρχεται από όλα όσα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα διαμορφώνουν και επηρεάζουν τις κοινωνικές ομάδες, συμβάλλοντας στη δημιουργία τους. Ανιχνεύουμε τις πνευματικές τους αξίες ακούγοντας και διαβάζοντας τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες που δημοσιοποιούν αυτάρεσκα και υπεροπτικά.
Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να σχολιάσω την πολιτική σαχλαμάρα, που πολλές φορές ντύνεται με ιδεολογικό μανδύα, τα γνωστά μας ιδεολογήματα ή κούφια λόγια σε μορφή βαρυσήμαντης δήλωσης. Το επίπεδο του πολιτικού λόγου έχει αγγίξει το ναδίρ, το σύστημα trash και fake news στο διαδίκτυο βρίσκεται στο ζενίθ του, διαμορφώνοντας «δική του» κουλτούρα και, πολλές φορές, καθορίζοντας αντιλήψεις και πολιτικές με αποτέλεσμα να παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική και ιδεολογική διάπλαση κάποιων πολιτών…
Νιώθω πως ζούμε σαν σε… νιρβάνα. Δεν γνωρίζω δηλαδή το κατά πόσο η τραγωδία των 400 περίπου δολοφονημένων από τις ισλαμικές βόμβες στη Σρι-Λάνκα, οι αλλεπάλληλες καθημερινές δολοφονίες γυναικών, οι βιασμοί, ακόμα και αυτή η φρικτή υπόθεση του μακελάρη τής Κύπρου, η ανείπωτη φτώχεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και τόσα παγκόσμια προβλήματα, αν απασχολούν τον κοινό προβληματισμό τής κοινωνίας μας που ετούτες τις μέρες βιώνει το Πάσχα των Ελλήνων, με τις τόσες μετακινήσεις και την λευκή σημαία τής ανακωχής που σήκωσαν οι αρχηγοί. Όλα δείχνουν πως το μετά τις γιορτές, θα δούμε σκληρές μάχες και όλοι θα κοιτάζουν προς τις κάλπες και μόνο προς τα εκεί. Νομοσχέδια και αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα αναβάλλουν τις διαβουλεύσεις για μετά… Το μετά είναι μια έννοια μαγική που καταδεικνύει την μόνιμα εύκολη αναβλητικότητα των πολιτικών αποφάσεων.
Δεν υποστηρίζω πως η χώρα κοιμάται και δεν βλέπει, όμως τα συσσωρευμένα προβλήματα κάποιες φορές την ξεπερνούν, ιδιαίτερα με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και την παράλληλη έλλειψη διαλόγου μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο του μη διαλόγου, αλλά της σφοδρής σύγκρουσης, ο πολιτικός πολιτισμός πάει περίπατο, ιδιαίτερα όταν το νεοφιλελεύθερο κύμα εμφανίζεται ισχυρό και υπεροπτικό…
Μετά το Πάσχα, έρχεται η… μπόρα! Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα εξαργυρώνει τις ποινές φυλάκισης με… 3 ευρώ την ημέρα(!!!), άλλοι μεγαλόσχημοι που πιάστηκαν με τη… γίδα στην πλάτη, δέχονται την μεγαθυμία τής, κατά τα άλλα, τυφλής δικαιοσύνης, δύο μεγαλοδικηγόροι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση της Μαφίας των φυλακών, και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους… Πλήθος οι χάρες και εύλογα τα ερωτήματα για διάφορα συμβάντα.
Μετά το Πάσχα όμως σταματούν τα θαύματα και οι αναστάσεις. Θα έρθει η ωμή πραγματικότητα, η οποία θα μας βάλει όλους σε δοκιμασία ενόψει των εκλογών, μπας και προσπεράσουμε τον συγκεκριμένο (δήθεν) πολιτικό πολιτισμό, επιλέγοντας σοβαρούς και πολιτισμένους υποψήφιους, κατευθύνοντας αυτή τη φορά την ψήφο μας προς άλλες κατευθύνσεις, πιο γόνιμες και περισσότερο ρεαλιστικές…
Καλή Ανάσταση σε όλους. 

-από το viewtag