ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Πώς και γιατί παραβιάζεται η δεοντολογία στα ΜΜΕ

Στην παρουσίαση του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος βιβλίου «Δημόσια σφαίρα σε κρίση: Πώς και γιατί παραβιάζεται η δεοντολογία στα ΜΜΕ» την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 12:00 π.μ. θα μιλήσουν η επιμελήτριά του Μαρία Κομνηνού, η εγκληματολόγος και πανεπιστημιακός Αφροδίτη Κουκουτσάκη, οι καθηγητές Μυρτώ Ρήγου και Μιχάλης Σπουρδαλάκης και οι δημοσιογράφοι Ξένια Κουναλάκη και Δημήτρης Τρίμης.
Πρόκειται για την τριετή έρευνα, που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεντρώθηκε στη διερεύνηση του νέου επικοινωνιακού πεδίου κατά την περίοδο.. της κρίσης για το πώς αυτή επιδρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβιάσεων της δεοντολογίας στα ΜΜΕ (Media ethics).

Καθώς θρυμματίζεται η δημόσια σφαίρα, οι παραβάσεις δεοντολογίας κλιμακώνονται, από την προσβολή της προσωπικότητας και τη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας μέχρι την ενορχήστρωση ηθικών πανικών με στόχο οροθετικές γυναίκες, πρόσφυγες, μετανάστες και αντιφασίστες.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ανάλυση σε βάθος τεσσάρων περιπτώσεων: η πρώτη εξετάζει τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών από τα ΜΜΕ. Η δεύτερη μελετά την κάλυψη των δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής, πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και η τρίτη την κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η τέταρτη και πιο πρόσφατη επικεντρώνεται στην κάλυψη της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, με στόχο τη διερεύνηση συγκρότησης ρατσιστικών στερεοτύπων. Σε αυτό, η καθηγήτρια Σοφία Καïτατζή-Γουίτλοκ συνεισφέρει με τη μελέτη του ευρύτερου ζητήματος του ρατσισμού, των καταβολών του και της μετάλλαξής του.

Με χορηγία του πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκού Μιχάλη Σταθόπουλου, ο οποίος θα χαιρετίσει την εκδήλωση, συγκροτήθηκε ερευνητική ομάδα από τη Γιάννα Αθανασάτου, την Ιουλία Μέρμηγκα και τη Μαρίνα Ρήγου, με συντονίστρια τη διευθύντρια του εργαστηρίου Μαρία Κομνηνού, έχοντας στόχους τόσο ερευνητικούς όσο και εκπαιδευτικούς.
Μελετήθηκαν, επίσης, δειγματοληπτικά η λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ ως προς την τήρηση των κανόνων της δεοντολογίας στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, καθώς και η δράση των μη κυβερνητικών θεσμών για την καταγραφή και μελέτη της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
info 25 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» ΕΚΠΑ (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30).
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.
- από το efsyn.gr