ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Ένα καζίνο πίσω από τα «αρχαία»

Σαν πολύ σκόνη σηκώθηκε εκεί στην ελληνική «Ριβιέρα», για τις τρικλοποδιές, που όπως διαβάζουμε, κάποιοι πάνε να βάλουν την επένδυση της Lamda Development. Μεγάλος ο κουρνιαχτός για την προσπάθεια κάποιων να τινάξουν επικοινωνιακά στον αέρα τη συμφωνία λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της έκτασης των 6.300 στρεμμάτων από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου. Μόνο που όλος αυτός ο θόρυβος δεν αφορά σε αυτά που λέγονται, αλλά σε αυτά που τεχνηέντως δεν λέγονται. Δεν είναι πως αναστατώθηκαν κάποιοι με αφορμή την επιστολή της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά στην κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου μέρους της έκτασης που.. παραχωρείται. Δεν ήταν αυτό που ενόχλησε, μιας και η κήρυξη συγκεκριμένων τμημάτων της περιοχής σε αρχαιολογικό χώρο, δεν ακυρώνει τη συμφωνία αλλά εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο δεν θα κληθεί να δώσει αποζημίωση στον επενδυτή για αρχαιότητες, καθώς στη σύμβαση παραχώρησης αναφέρεται ρητά ότι σε περίπτωση χαρακτηρισμού της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει αποζημιώσεις στην αγοραστή, αν δεν τον έχει ενημερώσει για τα σχετικά έγγραφα πριν την υπογραφή της σύμβασης.
Άλλο είναι αυτό που προκάλεσε την ενόχληση, τα δημοσιεύματα και τον θόρυβο. Μια μελέτη του ΕΜΠ είναι το πρόβλημα ορισμένων που βρίσκονται πίσω από τη «σκόνη» για το Ελληνικό. Μια μελέτη (φωτό) που αφορά σε κτίσματα που καλύπτουν μονάχα 50 στρέμματα από τη συνολική έκταση και αποτελεί εμπόδιο (;) στα επενδυτικά σχέδια της Lamda Development. Αυτό, λοιπόν, που δεν λέγεται είναι πως η πραγματική ενόχληση βρίσκεται πίσω από τη διαδικασία κήρυξης ή μη ως διατηρητέου μνημείου του πρώην «Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων» που βρίσκεται εντός της έκτασης. Ένα κτηριακό συγκρότημα το οποίο κτίστηκε μεταξύ 1922-1925 μετά από πρόσκληση του Ελευθερίου Βενιζέλου, για τη μεταστέγαση του Αμερικανικού Κολλεγίου από τη Σμύρνη στη Αθήνα, αμέσως μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Εδώ βρίσκεται η πραγματική αιτία του θορύβου και όχι στους χώρους με τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία σημειωτέον έχουν βρεθεί στην περιοχή από το 2003. Το να μην κηρυχθεί διατηρητέο το πρώην Αμερικανικό Κολλέγιο του Ελληνικού -το οποίο σε κάποιες μακέτες εμφανίζεται εξαφανισμένο από τον χάρτη και στη θέση του υπάρχει ένας ναός του τζόγου- είναι το ζητούμενο και όχι οι αρχαιολογικοί χώροι που χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα των ανησυχιών.
Πέτρος Κατσάκος (Αυγή)