ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Π.Ο.Υ.: Μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν προκαλούν καρκίνο

Το επεξεργασμένο κρέας εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο, το τσιγάρο και το αλκοόλ ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου!

Ξεχάστε το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν, και όλα τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η κατανάλωσή τους αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο.
Επεξεργασμένο θεωρείται το κρέας που έχει τροποποιηθεί ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του ή η γεύση του με διαδικασίες όπως το πάστωμα, το κάπνισμα ή με προσθήκη συντηρητικών.
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα του Καρκίνου του ΠΟΥ, 50 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (δηλαδή λιγότερες από δύο φέτες μπέικον) αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.
Επίσης, τα κόκκινα κρέατα είναι πιθανόν καρκινογόνα, αλλά λόγω περιορισμένων.. επιστημονικών δεδομένων, το συμπέρασμα δεν είναι καταληκτικό.
Η έκθεση καταλήγει στο παραπάνω συμπεράσμα μετά από ενδελεχή μελέτη και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων επί του θέματος.
Και έτσι πλέον το επεξεργασμένο κρέας εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο, το αλκοόλ και το τσιγάρο ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι, η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος έχει την ίδια βαρύτητα στην πρόκληση καρκίνου με το κάπνισμα.
«Για κάθε άτομο ξεχωριστά, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά αυτός αυξάνει με την ποσότητα που καταναλώνει» αναφέρει σε δήλωσή του από Κουρτ Στράιφ, εκ μέρους του ΠΟΥ.