ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΜΜΕ: ποια δεν βλέπω, ποια δεν ακούω, ποια δεν κλικάρω, ποιες δεν διαβάζω

Το να μη βλέπεις τα κανάλια που βιάζουν τη νοημοσύνη σου είναι κοινωνική υποχρέωση. Το να μην ακούς τους ραδιοσταθμούς που σου συμπεριφέρονται σαν πειραματόζωο σε διαδικασία αλλαγής τής νοητικής τους λειτουργίας, είναι ανθρώπινη ανάγκη. Το να μη δίνεις «κλικ» σε σάιτ που παραβιάζουν κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι αυτοπροστασία. Το να μη διαβάζεις εφημερίδες-χαμαιλέοντες, που γίνονται επιστημονικά δοκίμια προπαγανδισμού και κινδυνολογίας είναι το άλφα στη σωστή σου ενημέρωση.Ψάξε να βρεις το ωμέγα, το γράμμα με τα λιγότερα λήμματα στα λεξικά. Αλλά έχει λύσεις. Προσωπικά, και αν σας ενδιαφέρει:

- Δεν βλέπω ενημερωτικές εκπομπές στα γνωστά κανάλια που μόνο εξαρτύσεις πολέμου δεν φορούν όταν μας ενημερώνουν. Φυσικά, ακουμπάω την ενημέρωση μου, όποτε χρειάζομαι, στη ΕΡΤ. Και στην ελάχιστη τηλεόραση που έτσι κι αλλιώς βλέπω δεν ενοχλούμε όταν περνάω με γρήγορο..
ζάπινγκ από τον Star (όχι πως βλέπω Star). Η Ζαχαρέα (φυσικά και ο Χατζηνικολάου, μακράν) είναι απείρως καλύτερη και ΗΘΙΚΟΤΕΡΗ από κάποιες τηλεοπτικές πριμαντόνες και ορισμένους τενόρους κινδυνολόγους του γυαλιού. Θέλω να πω, ότι ενώ σε άλλα κανάλια και στο δευτερόλεπτο που περνάς με το ζάπινγκ πέφτεις σε νάρκη κινδυνολογίας που σου διαλύει το μυαλό, στης Ζαχαρέα δεν μου συνέβη να νιώσω έτσι. Τουλάχιστον δεν έτυχε - δεν ξέρω αν παρακολουθούσα τακτικά

- Στο ραδιόφωνο ακούω επιλεκτικά - αυστηρώς επιλεκτικά, αλλά αρκετές - εκπομπές του Real, επίσης επιλεκτικά εκπομπές στο Κόκκινο (και εβδομαδιαίο Χατζηστεφάνου φανατικά, όταν δεν κωλύομαι από την ώρα), αρκετό αθλητικό ραδιόφωνο και πολύ Flash που έτσι - συνεταιριστικός και κουτσαίνοντας - γίνεται σιγά σιγά ο αγαπημένος πολλών φίλων από όσα διαπιστώνω στον περίγυρό μου. Όχι μόνο για την καλή του μουσική αλλά και επειδή όποτε η επικαιρότητα λαμπαδιάζει από γεγονότα είναι εκεί για να ενημερώνει ψύχραιμα, χωρίς να παρασύρεται σε υπερβολές από τις προσωπικές παραταξιακές θέσεις των παραγωγών, που κάποιες φορές δεν κρύβονται, αλλά δεν ενοχλούν.
- Από εφημερίδες, αγοράζω Εφ.Συν. και τις άλλες τις διατρέχω με σύντομες ματιές το απόγευμα στο «σώμα» στο γραφείο. Στο διαδίκτυο περιπλανήθηκα για χρόνια πολύ, έψαξε και ψάχτηκα, αλλά πολλά σάιτ με έδιωξαν με τη συμπεριφορά τους, τα τεχνικά τους χτυπήματα στο μυαλό μου και τη χονδροειδή προπαγάνδα τους. Αρνούμαι να τους προσφέρω μισό κλικ στην επισκεψιμότητά τους. Και έτσι κατάληξε στο «Ποντίκι» (καθαρό γράμμα, σύντομα κείμενα, τίμια ενημέρωση), φυσικά στο efysn.gr (που πάντως έχει κάποια βραδύτητα στην ανάρτηση της επικαιρότητας) και, όταν θέλω να ενισχύσω τις αντιστάσεις μου (και να... αυτοπωρωθώ) κλικάρω συχνά altsantiri.gr, με πρώτη επιλογή Ακριβοπούλου και όποτε προκύψει Λαζόπουλο.

- Στα καθ' ημάς, στα μπλογκ, διαβάζω μεταξύ άλλων πολύ τους Zoorlanistas, που έχουν ένα πλούσιο διαδικτυακό δέντρο θεμάτων, και για τους οποίους συνεχώς διαπιστώνω το μεγάλο τους κύρος, την αποδοχή τους από ένα πολύ μεγάλο μέρος του δημοσιογραφικού και του πολιτικού χώρου - γι΄αυτό και πολλοί σπεύδουν να τοποθετηθούν και να απαντήσουν για αναρτήσεις του. Με ανάλογο ενδιαφέρον επισκέπτομαι το enimerosi24.gr , που έχει καλό πρωτογενές ρεπορτάζ περί τα μιντιακά, δίνει δυνατότητα για ευρύ κομματικό λόγο σε αναγνώστες ή αρθρογράφους, κρατάει έντιμη και μαχητική στάση στις μέρες της Κρίσης, και έχει συχνά έξυπνη τηλεκριτική (Γιώτα Δημητρακοπούλου). Όπως με ενδιαφέρον επισκέπτομαι συχνά τον Λύσιππο, ένα μπλογκ με κοφτερή - τουλάχιστον - άποψη και ιδιαίτερο τρόπο διατύπωσης.

Αυτά, γενικά, για τις γραμμές άμυνας που έχω βάλει στην ενημέρωσή μου, αποφεύγοντας να βλέπω, να ακούω και να διαβάζω τις καθημερινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις προπαγάνδας. Υπάρχουν και άλλα αμυντικά τείχη, αλλά μη σας κουράζω. Ίσως κάποια άλλη φορά.

- από το harddog-sport