ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Οι καναλάρχες θέλουν διάλογο... απειλώντας με προσφυγές σε δικαστήρια!

Τρέμουν τον ανταγωνισμό λέει η κυβέρνηση

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και καναλαρχών για το νομοσχέδιο σχετικά με τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Plaza» οι εκπρόσωποι των καναλιών έκαναν λόγο για προσφυγή στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Άμεση ήταν η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, με την οποία κατηγορεί τους καναλάρχες για «ρεσιτάλ κινδυνολογίας χωρίς ίχνος αυτοκριτικής». Συγκεκριμένα, πηγές από το υπουργείο Επικρατείας και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αναφέρουν:..
«Σε ρεσιτάλ κινδυνολογίας και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα τους εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου της Ένωσης ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης παρουσιάστηκαν στοιχεία της Ένωσης σχετικά με το ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα στην ιδιωτική τηλεόραση και στο τί έχουν συνεισφέρει οι καναλάρχες στα ασφαλιστικά ταμεία, στο κράτος και στα πολιτικά κόμματα. Το δεύτερο μέρος εξαντλήθηκε σε μια σφοδρή επίθεση στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.
Ανάμεσα σε άλλα οι καναλάρχες κατηγόρησαν τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για υπερεξουσίες χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο τον προσδιορισμό των αδειών από τον ίδιο, ενώ φανερώθηκαν ενοχλημένοι από την υποχρέωση εφάπαξ τιμήματος για την απόκτηση άδειας και της πλειοδοτικής διαδικασίας απόκτησης που προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Όπως τόνισαν το τίμημα για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και δεν λαμβάνει υπόψη τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους κατά το παρελθόν.
Τέλος, επέμειναν στο ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτρέπει την παροχή απεριόριστου αριθμού τηλεοπτικών αδειών και ζήτησαν από την Πολιτεία να μην μπεί σε εφαρμογή ένα θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει του ποιος και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του καναλάρχη. Παράλληλα χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ενώ όπως τόνισαν επιθυμούν το διάλογο είναι επίσης αποφασισμένοι να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιωθούν.
Τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα λεγόμενα των καναλαρχών;

1. Φαίνεται ότι τρέμουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τους νέους παίχτες στην τηλεοπτική αγορά. Το νέο νομοθέτημα έχει σκοπό να υποστηρίξει τον υγιή και ανόθευτο ανταγωνισμό, μέσω της ενθάρρυνσης νεοεισερχομένων παιχτών, με τελικό στόχο τη μεγιστοποίηση του δημοσίου συμφέροντος.
2. Παραβλέπουν και φυσικά ξεχνούν τα οφέλη που είχε για τους ίδιους η χωρίς άδεια εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Εάν η "απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ μιλάει για κατάληψη επί των συχνοτήτων και αποκλεισμό όσων ήθελαν να εκπέμψουν νόμιμα, επιβάλλοντας έτσι άνιση μεταχείριση", από πού κι ως πού η κυβέρνηση που μάχεται τη διαπλοκή και αγωνίζεται για τη νομιμότητα θα πριμοδοτήσει καταληψίες;
3.Το φάσμα που απομένει για εκπομπή ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης, μετά και τη συνεχώς αυξανομ ένη εκχώρηση φάσματος στον τομέα των κινητών επικοινωνιών, δεν είναι ανεξάντλητο. Η πολιτεία μελετάει την εισαγωγή και εξελιγμένων υπηρεσιών ψηφιακής τηλεόρασης, που απαιτούν αυξημένο φάσμα, όπως είναι η HD TV (υψηλής ευκρίνειας τηλεόραση), η ULTRA-HD TV και άλλες, που θα προσφέρουν υπηρεσίες στον Έλληνα τηλεθεατή, εφάμιλλες με τις τηλεοπτικές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ευρωπαϊκή τηλεοπτική αγορά.
4. Παντού χρησιμοποιούνται διαδικασίες διαγωνισμών για το προς απόκτηση φάσμα και συγκριτική αξιολόγηση των τιμών μπορεί να γίνει για παρόμοιο φάσμα και για ίδιες προσφερόμενες υπηρεσίες. Ευνόητο είναι ότι η ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική κάλυψη θα επιτυγχάνεται για όλη την επικράτεια, όλο το 24ωρο και δεν θα παρουσιάζονται περιοχές χωρίς καθόλου ραδιοκάλυψη, όπως συμβαίνει σήμερα.
5. Παρακολουθούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης πρέπει να σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις συνθήκες αγοράς για κάθε χώρα. Επιπλέον, για τον αριθμό αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, καναλιών τόσο γενικού όσο και θεματικού περιεχομένου, πρέπει να γίνει εκτίμηση δαπανών και εσόδων, με σκοπό τη σωστή αποτίμηση των δικαιωμάτων εκχώρησης στο διαχειριστή του δικτύου. Όλα αυτά, βέβαια, όταν γίνονται με νομιμότητα, διαφάνεια και υπηρετώντας την ποιότητα.
Δεν φαίνεται να νιώθουν άβολα με την υπόθεση της Digea, της οποίας οι ίδιοι οι καναλάρχες είναι και μέτοχοι. Είναι, δηλαδή, πάροχοι μη αδειοδοτημένου περιεχομένου και όλοι μαζί σε έναν μοναδικό εθνικό πάροχο δικτύου, τη Digea, που απέκτησε τη δυνατότητα παροχής ψηφιακού σήματος έναντι εξευτελιστικά χαμηλού τιμήματος και κατόπιν συνοπτικών διαδικασιών, που ευνοήθηκαν από το κλείσιμο της ΕΡΤ.
6. Για τον ανωτέρω λόγο, η πολιτεία άμεσα ξεκινάει τις διαδικασίες και δεύτερου εθνικού παρόχου δικτύου, μέσα από μία θυγατρική εταιρεία της Ε.Ρ.Τ ΑΕ, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
7.Έως τώρα δεν μιλάμε μόνο για μία αρρύθμιστη αγορά εδώ και μία 20ετία και για τα κέρδη μόνο από τη διαφήμιση κατά την περίοδο των παχιών αγέλαδων, αλλά και από τη δυνατότητα σύναψης επιχειρηματικών συμφωνιών των ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών σε άλλους τομείς, όπως κατασκευές και δημόσια έργα συγχρηματοδοτούμενα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και από τράπεζες, έτοιμες να προσφέρουν δάνεια χωρίς να έχει εξεταστεί η δυνατότητα αποπληρωμής τους».
- πηγή: topontiki.gr

Εκ μέρους των τηλεοπτικών σταθμών στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν και μίλησαν οι Δημήτρης Φουρλεμάδης από τον Alpha, Νίκος Πεφάνης από το Μega, Κώστας Κιμπουρόπουλος από το Σκάι, Πάνος Κυριακόπουλος από το STAR, Στρατής Λιαρέλλης από τον ΑΝΤ1 και ο Γιώργος Ζώης από το Μακεδονία. Σχετικά γράφει και το vima.gr. Διαβάστε ΕΔΩ για να πάρετε μια γεύση για το τι ισχυρίζονται οι καναλάρχες