ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Guardian: Η Ευρώπη εκδικείται τον Τσίπρα

Με πρωτοσέλιδο τίτλο "Η Ευρώπη εκδικείται τον Τσίπρα" κυκλοφορεί το φύλλο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2015. "Πακέτο δρακόντειας λιτότητας είναι το τίμημα της διάσωσης", είναι ένας από τους υπότιτλους του πρωτοσέλιδου άρθρου της εφημερίδας.
Στο άρθρο του ο Guardian γράφει ότι στην διακοπή της Συνόδου Κορυφής, και κατά τη διάρκεια της τετραμερούς με Τουσκ, Μέρκελ και Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε ωμό τελεσίγραφο: Είτε άμεση αποδοχή και ψήφιση σκληρών προαπαιτούμενων μέτρων έως την Τετάρτη, είτε Grexit και κατάρρευση των τραπεζών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επικαλείται η εφημερίδα, η σκληρή στάση των Ευρωπαίων - η σκληρότερη που έχει επιδειχθεί στα 5 χρόνια της κρίσης, όπως τονίζεται στο..
άρθρο - είναι η απάντηση στο «Οχι» του ελληνικού δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η απαίτηση προς τον Ελληνα πρωθυπουργό για να εγκριθεί το νέο πακέτο δανειοδότησης από τον ESM είναι να ψηφιστεί όλο το πακέτο των μέτρων σήμερα, Δευτέρα, στην ελληνική Βουλή, κι έως την Τετάρτη να ψηφιστούν και αρκετοί εφαρμοστικοί νόμοι για καίρια ζητήματα - από τις αλλαγές στον ΦΠΑ έως το νέο καθεστώς στο ασφαλιστικό.
Μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς ανάμεσα σε Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και  Τούσκ, ο δημοσιογράφος του Guardian, Ιαν Τρέινορ, που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη «εικονικό πνιγμό» ώστε να πιεστεί και να δεχθεί το πακέτο μέτρων που επιβάλλουν οι δανειστές.
Όπως αναφέρει ο Τρέινορ «είπαν στον Τσίπρα ότι είτε θα γίνει αποτελεσματικός θεματοφύλακας της Ευρωζώνης συμφωνώντας να εφαρμόσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις εντός της εβδομάδας, είτε η χώρα θα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και θα δει τις τράπεζες να καταρρέουν».
Ο Τρέινορ επισημαίνει πως πρόκειται για μία «δυσάρεστη εικόνα που τονίζει πόσο μακριά βρισκόμαστε από τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλληλεγγύης και ενότητας».