ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ξεσηκωμός για το πειρατικό αγκυροβόλιο στον όρμο Βοιών

ΒΙΝΤΕΟ

Αντιδράσεων συνέχεια για το "πειρατικό" αγκυροβόλιο στον όρμο Βοιών, το οποίο αποκάλυψε η "Αυγή" κι ο Σταύρος Καπάκος, με την ανάρτηση βίντεο - ντοκουμέντου (δείτε πιο κάτω) που καταδεικνύει ότι συνεργείο πραγματοποιεί στα "κρυφά" βαριές επισκευαστικές εργασίες σε αγκυροβολημένο πλοίο. Οι αντιδράσεις προέρχονται από τους κατοίκος της περιοχής και τους Δήμους Μονεμβασίας, Κυθήρων και Ελαφονήσου ενώ και οι τρεις δήμοι της περιοχής, η οποία ζει σε μεγάλο ποσοστό από τον τουρισμό, πήραν αρνητικές αποφάσεις κατά της νομιμοποίησης του αγκυροβολίου. Κοινή συνισταμένη και των τριών δήμων αποτελεί η αντίθεση στη χωροθέτηση..  αγκυροβολίου εντός του όρμου Βοιών, πολύ δε περισσότερο στις επισκευαστικές και άλλες εργασίες που γίνονται στα πλοία χωρίς, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς, κανέναν έλεγχο από το τοπικό Λιμεναρχείο.
 "Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να γίνει η Νεάπολη περιοχή με περιβαλλοντική μόλυνση", ξεκαθάρισε  ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, μιλώντας στην εκπομπή του Κ. Αρβανίτη στον ραδιοσταθμό 105,5 Στο Κόκκινο. Αναφερόμενος στο αίτημα του λιμενάρχη για αλλαγή του Ειδικού Κανονισμού Λιμένος, ο Θ. Δρίτσας σημείωσε ότι ο λιμενάρχης έκανε πρόσκληση στους φορείς χωρίς να έχει ληφθεί καμία ακόμη απόφαση. "Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν αποφάσεις χωρίς να είναι σύμφωνοι και οι κάτοικοι της περιοχής", υπογράμμισε.
 Η "Αυγή" όμως δημοσίευσε και φωτογραφία ενός τάνκερ από τον Όρμο Βοιών, μεταξύ Νεάπολης και Ελαφονήσου. Το μεγάλο τάνκερ, μήκους 274 μέτρων, απέχει μια ανάσα από το Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, και τις ακτές και τις παραλίες της περιοχής. Η φωτογραφία έχει τραβηχθεί την Πέμπτη 27 του μηνός, μόλις δύο ημέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα ότι δεν θα επιτρέψει τη ρύπανση στην περιοχή της Νεάπολης και τη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων (τα Κύθηρα ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής) Π. Χατζηπέρου ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται σε μεγάλα πλοία να προσορμίζουν στην περιοχή, αλλά μόνο σε μικρά και αυστηρά όταν αντιμετωπίζουν κίνδυνο.
Στον όρμο Βοιών βρίσκεται το Παυλοπέτρι, η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο που έγινε διεθνώς γνωστή από το σχετικό ντοκιμαντέρ του BBC. Tην περιοχή έχει "υιοθετήσει" η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ΑRCH, η οποία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχαιολόγων, έχει υποβάλει την υποψηφιότητα του Παυλοπετρίου ως απειλούμενου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς στο Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων.