ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα υποστηρίζει πως θεωρεί περίπου βέβαιο ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν σε μια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του.
Υπάρχουν όμως και στελέχη που προβλέπουν ότι θα υπάρξει σφοδρή αντίδραση αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από τη φυλακή της λιτότητας και για αυτό πρέπει να προετοιμαστούν και για «μάχη».
Για παράταση του «ελληνικού προγράμματος», δηλαδή του μνημονίου, συζητάνε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως έγινε και δημοσίως γνωστό τις τελευταίες ημέρες. Στην πραγματικότητα, η παράταση του μνημονίου ή η αντικατάστασή του, με ένα παρόμοιο πρόγραμμα, δεν έφυγε ποτέ από τα σχέδια των δανειστών και ειδικά της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άλλωστε, έχει αναφερθεί πολλές φορές στην «αναγκαιότητά» του.
Οι συντηρητικές ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό προσωπικό της.. χώρας (ούτε καν στους ομοϊδεάτες τους) και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται -με διάφορα προσχήματα- υπό συνεχή επιτήρηση.
Η συζήτηση που γίνεται μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων αυτή την περίοδο, αφορά την επέκταση του μνημονίου για έξι μήνες, το οποίο έχει ήδη πάρει δίμηνη παράταση και θα λήξει στο τέλος του Φεβρουαρίου, που σχεδίαζαν να το αντικαταστήσουν με τη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης». Για παράταση του μνημονίου όμως, είχαν μιλήσει και ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Γιώργο Σταθάκη σε άτυπη συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχε γίνει στις αρχές του Ιανουαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο και μερικά ακόμα στελέχη της πρώτης γραμμής. Οι δύο οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν και την κύρια ευθύνη για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος στην οικονομία, υποστήριξαν την πρότασή τους για εξάμηνη παράταση του μνημονίου μέχρι το καλοκαίρι, ενώ εξέφρασαν και την αντίθεσή τους και στις μονομερείς ενέργειες. Όλα τα υπόλοιπα στελέχη ωστόσο, καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση αυτή, δεν συμφώνησαν μαζί τους και υπερασπίστηκαν τις θέσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι γνωστό ότι μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά όσοι πρόσκεινται στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και τους «53», αντιμετωπίζουν με μία επιφύλαξη τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Σταθάκη, που αποτελούν τις μετριοπαθείς φωνές του κόμματος. Αντίθετα, τα στελέχη αυτά χαίρουν της εκτίμησης ανθρώπων του επιχειρηματικού κόσμου με τους οποίους συνομιλούν και οι οποίοι τους θεωρούν «τη φωνή της λογικής» που ελπίζουν να επικρατήσει στο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνήσει. Με αυτά τα στελέχη άλλωστε, συναντούνται και οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι με δηλώσεις τους στα ξένα ΜΜΕ έχουν εκφράσει αρκετές φορές την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί.
- διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου της Βασιλικής Σιούτη στο thepressproject